2024.03.28, Csütörtök

Az első hazai alternatív iskola alapítója jön el a Pest Megyei Könyvtárba

PMK Szentendre

2017.02.20. 16:12

„Tegyük örömmé a tanulást!” címmel szerveznek beszélgetést a szentendrei könyvtárban Winkler Márta pszichológussal, a Kincskereső Iskola szellemi szülőanyjával.

Hirdetés

Winkler Márta az első magyar alternatív iskola, a Kincskereső megalapítója. Már a hatvanas években másképp képzelte el az iskolát, mint ahogy az akkori oktatásirányítók, szakfelügyelők és pedagógusok többsége. Néhány támogatója segítségével szembeszállt a megcsontosodott porosz oktatási renddel. Magasan képzett szakember, ugyanakkor harcos forradalmárrá és szelíd tanító nénivé vált, miközben Varga Tamással és Dienes Zoltánnal új alapokra helyezték a matematikatanítást.

A Kincskereső Iskola mára fogalom, Winkler Márta személyiségének ereje, szaktudásának magas szintje és különleges tanítási gyakorlata pedig garantálják, hogy a hozzá járó tanulók nem az iskola kötelező terhétől szenvednek, hanem örömmel tanulnak, érzelmileg és szellemileg egészségesen fejlődnek.

„A gyerekek között élő embernek nagyon kell tudnia, mi a fészek, mert ahol gyerek van, ott fészket kell képezni. Az iskola lehet fészek! A fészek olyan védelmet nyújt, ami engedi a szárnypróbálgatásokat, sőt arra biztat, szárnyalásra ösztönöz. Ezt kell megérteni tehát: nemcsak véd a fészek, nemcsak melegít, hanem ösztönöz arra, hogy szárnyaim mozogjanak, jussak tovább, menjek minél magasabbra, hogy még többet lássak, még jobban lássak. Ez a gondolat a legfontosabb” – fogalmazta meg alapelvét a pszichológusnő.

A Pest Megyei Könyvtár olvasótermében február 22-én, 18 órakor tartott beszélgetésre a belépés ingyenes.

SzentendreAjánlókönyvtárpszichológia