2024.03.29, Péntek

Vegetarianizmusra váltana? Ezen a fesztiválon mindent megtudhat

MTI

2017.08.21. 17:32

Előadások, relaxációs foglalkozások, ételkóstolók, öko- és bio-termékbemutatók, zenei és tánc-programok, valamint filmvetítések is várják az érdeklődőket.

Hirdetés

A 21. Vegetáriánus Fesztivált augusztus 26-án és 27-én rendezik meg Budapesten a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. Az ingyenes rendezvényen lesz konyha is, ahol különféle ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók, valamint idén először a fesztivál keretein belül szervezik meg az első budapesti szakmai szimpóziumot a növényi alapú táplálkozásról. Az esemény idei arca Hevesi Tamás, aki közel 30 éve maga is vegetáriánus - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az esemény első napján a színházteremben kezdődik az első budapesti szakmai szimpózium a növényi alapú táplálkozásról, ahol többek között szó lesz a vegetáriánus étrend hatása mögött rejlő molekuláris biológiai mechanizmusokról. Rodics Katalin kutató biológus, a Greenpeace munkatársa a nagyüzemi állattartás egészségünket és környezetünket károsító hatásairól beszél, míg Tamasi József a vegán étrenddel kapcsolatos klinikai tapasztalatokat ismerteti.

 

Vegetarianizmussal a betegségek ellen

Ezzel párhuzamosan több teremben is folynak programok. Szó lesz még többek között a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról, a gluténmentes étrendről, a várandósság és az egészséges táplálkozás kérdéseiről, valamint az inzulirezisztenciából és a cukorbetegségből való gyógyulásról is.

Az esemény második napján Pásztor Judit arról beszél, hogy speciális étrenddel hogyan előzhetőek meg, vagy tarthatók kordában bizonyos betegségek. Nagy Szaffina a színházteremben a vegán étrendről tart előadást, míg Jankovich Tibor tanácsadó segít eligazodni azoknak, akik szeretnének átváltani a vegetáriánus vagy vegán életmódra.

Idén is lesz „vegán mozi”, ahol számos ismeretterjesztő és dokumentfilmet vetítenek, de a fesztivál több zenei és tánc-programot is kínál. Az esemény az Igazi Szeretet-musical DVD bemutatójával zárul, melynek zenéjét az Oscar- és ötszörös Emmy-díjas Bill Conti szerezte. A szervezők célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával - írták a tájékoztatóban.

Ajánlófesztiválgasztronómiavegán