2024.04.19, Péntek

Kolostorból budoár: feltárul a kiscelli múzeum története

MTI

2017.09.02. 11:19

Film is készült Mágnás Elzáról és kastélyáról, a látogatók azonban jövő hétvégén testközelből ismerhetik meg az óbudai múzeumot a fényűző részletektől a kriptákig.

Hirdetés

Nyárzáró kastélylátogatást szerveznek szeptember 9-én az óbudai kiscelli kastélyban, ahol bemutatják, miként lett barokk kolostorból kastély és bútorraktár a hírhedt Mágnás Elza hétvégi budoárja, majd hogy alakult át az épület később a főváros múzeumává.

A látogatók muzeológusok vezetésével ismerhetik meg a kastély titkait: a program délelőtt tárlatvezetéssel indul a Fényűzés az Osztrák-Magyar Monarchiában című állandó kiállításban, délután és este pedig épületsétára és zseblámpás kriptatúrára várják az érdeklődőket. Képzőművészeti tárlatvezetés lesz a Hajnal János - Budapest-Róma című, szeptember 10-én záruló időszaki kiállításban is, majd az egykori Schmidt-parkban lehet vezetett túrán részt venni.

A Különutak - Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció című kiállításban késő délután indul tárlatvezetés, amelyen Karl-Heinz Adler geometrikus épületplasztikáiból kiindulva megtudhatják az érdeklődők, hogy az 1970-es, 1980-as években a magyarországi középületeken milyen módon jelenhetett meg az autonóm művészetként egyébként elutasított geometrikus absztrakció.

Este a belső udvarban a rendezvény zárásaként levetítik a Mágnás Elzáról készült Félvilág című filmet Kovács Patríciával, Kulka Jánossal és Gryllus Dorkával a főszerepben. A vetítés előtt Gryllus Dorkával, a Mágnás Elza komornáját játszó színésznővel lesz beszélgetés.

AjánlókiállításmúzeumÓbuda-Békásmegyer