2024.04.20, Szombat

Kézhez szokott farkasokkal ismerkedhetünk Veresegyházán

medveotthon.hu, wwf.hu

2017.10.02. 15:11

A veresegyházi Medveotthonban minden hétvégén vezetett programban találkozhatunk a toportyánokkal.

Hirdetés

A veresegyházi Medveotthon a neve ellenére nem csak a mézre éhes ragadozók otthona, hanem Pest megyében egyedülállóan csak itt lehet kölyökkoruktól emberek mellett felnőtt farkasokkal ismerkedni. A kézhez szoktatott vadakkal gondozóik, Szilágyi István és Dömötör Dóra felügyelete alatt találkozhatnak az érdeklődők a hétvégi és ünnepnapokon délután 1 és 4 órakor kezdődő foglalkozásokon.

medveotthon.hu

 

Újra élnek Magyarországon farkasok a szabadban is

Az őshonos toportyánok hazánkból korábban kiszorultak, azonban 1995-ben elkezdték visszatelepíteni őket az országba. Mára a természeti egyensúly szempontjából hasznos ragadozók újra megtalálhatóak az Északi-középhegységben. Az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek, az elmúlt 30 évben semmiféle háziállatokkal kapcsolatos incidensről nem lehet tudni.

Magyarországon az ember legyőzte egyik legrégebbi ragadozóját, aki egyben az egyik legjobb barátja, a kutya őse is. A vadon élő farkasok itthon a lakott területektől távol, elhagyatott erdőkben vadásznak nyulakra és őzekre. Éles hallásuknak köszönhetően könnyen el tudják kerülni az embert és ezt szinte mindig meg is teszik, számuk pedig nagyon alacsony: Magyarországon jelenleg 10-20 példány élhet.

AjánlófarkasVeresegyház