2024.04.25, Csütörtök

Komoly hadüzenet a nyolcórás irodai munkahelyeknek

piacesprofit.hu

2017.02.11. 08:07

Világszerte dinamikusan nő a szabadúszóként dolgozók száma, ezzel együtt egyre inkább teret nyer a függetlenség, a rugalmasság, az otthonról végzett munka és az úgynevezett megosztás alapú gazdaság.

Hirdetés

Az Európai Független Szakemberek Fóruma (EFIP) statisztikái szerint a szabadúszók adják a kontinens munkaerejének leggyorsabban növekvő szegmensét – írja a piacesprofit.hu. 2004 és 2013 között a számuk 45 százalékkal gyarapodott – Hollandiában 93, Lengyelországban 88, Franciaországban 85 százalékkal –, mostanra 8,9 millióan vannak az Európai Unióban.

Ugyanakkor világszerte is hasonlóak a folyamatok: az ENSZ munkaügyi szervezetének 2015-ös adatai szerint a dolgozók mindössze 17 százalékának van teljes munkaidős szerződése az összes országot tekintve. Eközben Magyarországon is érezhető, hogy a pályájuk elején lévő fiatalok, illetve a céges keretektől megcsömörlött, tapasztalt munkavállalók között emelkedik a szabadúszó életmódot választók száma.


Motiváltabbak és erősebbek mint az alkalmazottak

A szabadúszók számának dinamikus növekedésében komoly szerepe van a technológia fejlődésének, ami a távmunka a legkülönbözőbb formáit tette lehetővé. De fontos szerepe van a megosztás alapú gazdaságának (sharing economy) is, amelynek szereplői (köztük az Uber és az Airbnb) tömegek számára kínálták fel az önfoglalkoztatás, a független kereseti források lehetőségét.

Alapvető jelenség, hogy a munkát egyre kevésbé a munkavégzés helye, ideje vagy a munkáltató (megrendelő) személye, sokkal inkább maga a tevékenység határozza meg. Legalább ilyen fontos, hogy a Freelancers Union (FU) 2016-os riportja szerint a szabadúszók sokkal pozitívabban nyilatkoznak a munkájukról, motiváltabbak, erősebbnek és tiszteletreméltóbbnak érzik magukat az alkalmazottként dolgozóknál. A FU kutatása szerint az amerikai szabadúszók fele számára nincs az a pénz, amiért ismét elszegődnének valahova.

Fókuszbanmunkaerőpiac

Ajánljuk még