2024.04.20, Szombat
Forradalmi vakvezető rendszert fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen
Óbudai Egyetem-Facebook

Forradalmi vakvezető rendszert fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen

MTI

2017.04.05. 11:06

Az elektromos érzékelővel ellátott vakbot egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását.

Hirdetés

A felsőoktatási intézmény keddi közleménye szerint az ARIADNÉ vakbot a hagyományos társával megegyező súlyú és méretű, a működéshez szükséges áramot pedig egy vezeték nélküli töltéssel működő akkumulátor biztosítja.

A rendszer másik fő eleme az akadályokat kikerülő vezető csík, ami az útburkolaton tartósan rögzíthető, vagy a burkolatba beépíthető. Több párhuzamos csíkkal a potenciális veszélyek is jelezhetők. Az útelágazásokat Y alakú vonal kialakításával jelzik, amelyről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja használóját.

fotó: Óbudai Egyetem, Facebook

Az ARIADNÉ vakvezető rendszer alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére, de akár kültéri események akadálymentessé tételére is. A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte és jónak értékelte, és jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt van.

Fókuszbanfejlesztésvakok és gyengénlátók