2024.03.29, Péntek

Így védd a madarakat saját tükörképüktől!

mti

2017.04.04. 18:45

Többek közt letölthető és kinyomtatható ragadozómadár-ábrázolással is több madár életét menthetjük meg.

Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a költési időszakban a saját tükörképük látványa miatt ablakokra, autókra támadó madarak problémájáról adott ki közleményt.

A tájékoztatóból kiderül, a tükörkép-támadások nem azonosak az egész évben jelentkező, akár madarak tömeges elhullását okozó ablaknak ütközéssel. Ennél a jelenségnél a költési időszakban a madarak az autók fényezését, visszapillantó tükrét és szélvédőjét, valamint házak, irodák ablaküvegét támadják csőrükkel. Ezt akár napokig visszatérve, órák hosszan folytathatják, miközben legyengülhetnek, és megsérülhetnek.

A jelenség a költési időszak kezdetével felerősödő területféltő magatartás. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A hormonoktól feltüzelt hím azt érzékeli, hogy az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.
 

Mi lehet a megoldás?

Az MME szerint a parkoló autóknál a probléma a külső visszapillantó tükrök egy-két napig tartó behajtásával, szükség esetén az oldalsó és hátsó ajtók üvegének, esetleg az autó tetejének és motorházának takarásával érhető el.     

Épületablakok esetében a tükröződés világos színű függönnyel csökkenthető, külső ragasztócsíkokkal szüntethető meg, de kifeszíthető az üveg külső felülete elé madarakat riasztó, zsinegből és nejlonzacskóból készíthető "rémzsinór" is. Ablakokra belülre felragasztható az egyesület honlapjáról letölthető és kinyomtatható, a madarakat egy-egy üvegfelülettől jó eséllyel távol tartó ragadozómadár-ábrázolás is.

Fókuszbanállatvédelem