2024.03.28, Csütörtök

Egy jó döntés után ne felejts el örülni!

penzcentrum.hu

2017.05.19. 12:16

Pál Feri atya tapasztalatai szerint egyre több magyar cégvezető látja értéknek az embereit, ami aztán a vállalati profit növekedésében is visszaköszön. Az okait és a megoldásait is megadta a társadalmunkat feszítő lelki problémáknak.

Hirdetés

Az országszerte teltházas előadásokat tartó katolikus pap a penzcentrum.hu-nak adott interjút, többek közt arra felhívva a figyelmet, hogy az alapigazságok mellett léteznek egymást kiegészítő igazságok is, melyek közt egyensúlyt kell kialakítanunk ahelyett, hogy egyiket vagy másikat kizárnánk. „Alapigazság például, hogy ha nem eszünk, akkor meghalunk. Egymást kölcsönösen kiegészítő igazság, hogy szükségletem az autonómia, az önérvényesítés, az önkifejezés, és a valakihez való tartozás is. Mert természetemnél fogva individum is vagyok, és társas lény is. Rengeteg konfliktus származik abból, hogy egymást kiegészítő értékek valakinek a gondolkodásában úgy jelennek meg, hogy vagy ez, vagy az. Pedig az egymást kölcsönösen kiegészítő igazságok között nem döntenünk kell, hanem egyensúlyokat létrehozni. Enélkül nem tudunk rendszerszinten hatékonyan működni.”

Hozzátette, az egymást kölcsönösen kiegészítő igazságok között érdemes felállítanunk prioritásokat. „Aki nem veszi számításba, hogy olykor vannak hierarchikus szerkezetei is az életnek, és mindent csak mellérendelő viszonyban lát, könnyen elakadhat az életében. De ezzel nem azt mondom, hogy a második, harmadik, negyedik helyen lévő dolog nem jó, főleg nem azt mondom, hogy rossz, és egyáltalán nem mondom, hogy értéktelen.”

Az atya nem csak magánembereknek, hanem cégeknek is tart előadást, így a magyar cégkultúráról is megkérdezték. „Egyre több olyan céggel van kapcsolatom, ahol a vezetők is értéknek tartják a munkavállalóikat, embereknek és nem csak dolgozóknak. Ez a szemlélet, és bánásmód pedig a munkavállalót is gazdagítja, így még értékesebb lesz a vállalkozásnak, és még ha nem is könnyen számszerűsíthető, profitban is megmutatkozik ez az értéknövekedés. Ennek a szemléletnek a terjedése abból is látszik, hogy egyre többen hívnak, nő az igény. Nagyon sok cégnél voltam az elmúlt években: a multinacionális cégektől családi vállalkozásokon át, az állami nagyvállalatokig és közintézményekig.”

Az előadásait általában ott kezdi, ahol általában a céges képzések befejeződnek. ”Vagyis nem arról beszélek, hogyan hozzunk jó döntéseket, mert az része a céges kultúrának, hanem arról, hogy egy jó döntés után, hogyan legyek jól. A kutatások szerint 3 emberből, aki jó döntést hoz, csak 1 van jól. A másik kettő akkor sincs jól, ha látja a döntésének a pozitív eredményét. Ez a cég szempontjából azért nagyon fontos, mert ha a munkavállaló elkötelezetten, eredményesen dolgozik évekig, de közben nem elégedett, akkor kritikusabb lesz magával, a munkatársaival, a munkahelyével, a munkájával, és azt fogja gondolni - tévesen -, hogy ezek közül valamelyikkel baj van, hiszen ő nem boldog. Ez pedig már a cég számára is nagyon fontos.”

FókuszbanpszichológiaPál Feri atya

Ajánljuk még