2024.04.20, Szombat

Nincs többé ételpazarlás! - a franciák és a dánok után a románok is elkezdték

2017.05.31. 16:33

Világszerte évente 1,3 milliárd tonnányi étel kerül a kukába, a keleti szomszéd most jó példát ad a megoldásra.

Hirdetés

Romániában vasárnaptól kezdve kötelező minden áruháznak és minden élelmiszergyártónak elajándékozni, vagy nettó 3 százalékos áron eladni azokat az élelmiszereket, amelyek felhasználhatósági ideje három nap alá esik.

A törvényt tavaly októberben fogadták el, és most lépett életbe. Az áruházak nonprofit szervezeteknek vagy az önkormányzatoknak ajánlhatják fel az élelmiszereket, vagy szociális vállalkozásoknak adhatják el 3 százalékon. Utóbbiak legfeljebb az eredeti nettó ár 25 százalékán értékesíthetik a termékeket. A szabályt megszegő cégeket komoly bírságokkal sújtják.

A világszerte évi 1,3 milliárd tonnányi ételt elpazarló fogyasztási szokásokat más államokban is próbálják javítani. Dániában tavaly nyitott egy nonprofit szervezet olyan boltot, ahol a lejárt szavatosságú vagy hibás csomagolású termékeket lehet olcsón megvenni. A lejárt, de még fogyasztható élelmiszer közvetítésével hazánkban is foglalkozik segélyszervezet, de a leghatékonyabb működést Franciaország mutatja fel: ott a boltokban és az éttermekben tilos kidobni a megmaradt, de fogyasztható ételt, azok mennek a szegényebb családokhoz, vagy a segélyszervezetekhez.

Fókuszbanélelmiszerélhető élet

Ajánljuk még