2024.04.19, Péntek

Milák Kristóf maga se tudta elhinni a sebességét

pestpilis.hu, utanpotlassport.hu, origo.hu, m4sport.hu

2017.07.30. 12:28

A 17 éves érdi úszó magát is meglepte áprilisban a vb-re jutással, azt se tudta, hogyan szorítsa be a felnőtt világversenyt a junior Eb és vb közé… - most egy ország ünnepli világbajnoki ezüstérmét, és zsinórban negyedik junior világcsúcsát!

Hirdetés

Milák Kristóf idei negyedik junior világcsúcsát is megúszva bravúros ezüstérmet szerzett a hazai úszó világbajnokságon 100 pillangón. A 17 éves érdi úszó 50,62 másodperces eredménye egyben új országos csúcs, Cseh László ugyanitt az ötödik helyen végzett. A győztes amerikai Dressel 49,86-tal csak két századdal maradt el Phelps még cápadresszben úszott világcsúcsától, és az első olyan úszóvá vált, aki képes a dressz nélkül 50 másodpercen belüli időre. A döntő felvétele itt tekinthető meg.

A magyar csapat már hat éremnél tart a vizes vb-n, miután szombaton Hosszú Katinka 200 háton ezüstérmes lett, akárcsak a vb-döntőben a horvátoktól 8-6-os vereséget szenvedő férfi vízilabda-válogatott.


„Most aztán szépen fel van adva a lecke”

Milák Kristóf idén tavasszal magát is meglepve – miután a főszáma a 200 pillangó - nyert 100 pillangón országos bajnokságot, legyőzve Cseh Lászlót, Pulai Bencét, Kenderesi Tamást, Biczó Bencét és Verrasztó Dávidot. Főleg azután hogy tavaly novemberben szívproblémái miatt egy hónapig egyáltalán nem úszhatott, emiatt a junior vb-t is kihagyta. Trénere Selmeczi Attila az áprilisi bravúr után azt mondta az utanpotlassport.hu-nak, ha a vb-n elcsípne egy döntőt, az maga volna a csoda… Milák nyilatkozata is hasonlót sejtetett: „Jól megleptem magam ezzel az idővel. Most aztán szépen fel van adva a lecke, junior Európa- és világbajnokság, a kettő közé meg bejön a felnőtt-vébé…”

Milák június végén junior világcsúccsal nyerte a 200 pillangót a junior Eb-n, itt 100 pillangón ás 50 pillangón is ezüstérmes lett. A vizes vb-n további két junior világcsúcsot szállított, miután pénteken parádés úszással lépett túl az előfutamon (51,23) és az elődöntőn (50.77) is, utóbbival Cseh László országos csúcsát is megdöntötte.


Egyetlen napot sem pihenhet

Szombaton este élete első felnőtt világbajnoki döntőjében Milák Kristóf hatodikként fordult, majd többek közt az olimpiai bajnok szingapúri Schoolingot is lehajrázva nyert vb-ezüstöt - az eredményjelzőre nézve tisztán látható volt az arcán a döbbenet. "Láttam magam mellett Dresselt, már az első ötvenen is jól tudtam tartani vele az iramot” – idézte az ország új kedvencét az m4sport.hu. „A másodikon aztán olyan sebességgel jöttem, amit én sem tudtam elhinni. Mikor láttam, hogy még mindig mellette vagyok, tudtam, hogy jó idő lesz, de azt nem, hogy ennyire.”

Az Érdi VSE úszójának nem sok ideje van a pihenésre, vasárnaptól már edzőtáborozik a junior vb-re, amit augusztusban az USA-ban rendeznek.

Fókuszbanúszásvizes vb 2017

Ajánljuk még