2024.03.29, Péntek

Harminc éve várt út épült meg Ferihegy közelében

magyarepitok.hu

2017.08.29. 12:15

Az évtizedeken át megoldhatatlan projektet 277 adásvétellel és 7 ezer aláírással harcolta ki a helyi önkormányzat.

Hirdetés

Kedden délelőtt Budapesten átadták a XVII. kerületi Ferihegyi út újonnan elkészült szakaszát. A Duna Aszfalt kivitelezésében a Rákoshegy központját tehermentesítő út második szakasza készült el.

Az összesen 2,6 kilométeren (a korábbi földutat kiváltva) megépülő Ferihegyi út a lakott területeket elkerülve segíti a XVII. kerület közlekedését. A beruházás első ütemében még 2014-ben megépült az első 0,9 kilométeres szakasz, most a maradék 1,7 kilométer jött létre a Melczer utca és Bélatelepi út között.

A beruházás előtti állapot


Az új út elsősorban a túlterhelt Lőrinci út és Baross utca észak-déli irányú forgalmát veszi át. A most átadott Ferihegyi út a lakott területeket nagy ívben kikerülve csatlakozik be a Bélatelepi útba.


Hétezer aláírás és tízezer oldalnyi papír kellett a projekthez

Rákoshegyet és Pestszentlőrincet összekötő Ferihegyi út már a második világháború előtt létezett, ám azt a ferihegyi reptér megépülése megszüntette. Ennek pótlása már a 80-as években felmerült, miután egyre több nehézséget okozott a Baross utca túlterheltsége. A fejlesztés minden választásnál megjelent a programok között, de végül senkinek sem sikerült kiviteleznie.

A Ferihegyi út és a Baross utca csomópontján tartott keddi átadón Riz Levente, a kerület polgármestere elmondta, sokszor tűnt teljesen lehetetlen vállalkozásnak a projekt. „A legsimább része az volt, hogy a kellő pénzt előteremtsük, és a kivitelezést végrehajtsuk.”

A polgármester elmondta, a legnagyobb gondot a tulajdonviszonyok okozták: olyan osztatlan közös tulajdonú ingatlanokat kellett feltérképezni, melyekben több száz tulajdonos volt egyszerre. "Velük külön-külön kellett megállapodnunk Tolnától Baranyáig, illetve Brazíliától Izraelig." Összesen 317 tulajdonosa volt az út által érintet tterületnek, 277 adásvételi szerződést írtak alá, 20 kisajátítást végeztek. A teljes projekthez 10 ezer oldalnyi papír és 7 ezer aláírás kellett.


240 milliós önrész, 1,3 milliárd központi forrás

Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az átadón arról beszélt, a kormány 1,3 milliárd forinttal támogatta a Ferihegyi út meghosszabbítását. Hozzátette, amellett, hogy a kabinet elkötelezett az új utak építésére, az idei és jövő évben csaknem 100 milliárd forint áll rendelkezésre a meglévő utak karbantartására és felújítására.

A teljes beruházást az 1,3 milliárdos kormányzati forrás mellett egy 240 millió forintos önkormányzati önrész fedezte.

 

FókuszbanDuna Aszfalt Kft.RákosmenteRákoshegy

Ajánljuk még