2024.03.29, Péntek

Az út szélére dobva is lebomlik az új ásványvizes palack

AFP, hvg.hu

2017.11.29. 15:18

Az úgynevezett veganbottle egy francia fejlesztés eredménye, alapja a cukornád-feldolgozásban keletkezik.

Hirdetés

Környezetkímélő vizes palackot fejlesztett ki egy francia feltaláló. A 41 éves Nicolas Moufflet olyan palackot gyárt, amely kizárólag növényi melléktermékből és állati hulladékból készül.

A szakember korábban hagyományos palackgyártó üzemekben volt vezető, két éve egy saját vállalkozást alapított. A táraság kimondott célja, hogy a borok, konyakok, pálinkák vagy üdítők és ásványvizek tárolása lebomló palackokban történjen.

A találmányban Moufflet a cukornád feldolgozásának fő melléktermékét, a kipréselt nádrostokat használja alapanyagként. A cég ehhez Afrikából és Indiából importál alapanyagot a franciaországi üzemébe. A növényi szálakból granulátumot alakítanak ki, majd a képlékeny, kémcsőszerű anyagot, fújással tágítják, formázzák. Így jön létre a „veganbottle”, amely az út szélére dobva is lebomlik, és nem terheli a környezetet.

Moufflet üzeme egyelőre a hagyományos, tehát kőolajtermékeket tartalmazó, és nem a környezetbarát palackokra alapozza évi 600 ezer eurós forgalmú vállalkozását. A haszon nyolcvan százalékát ezek adják, de a feltaláló tervei szerint az üzleti haszon ráta hamarosan megfordul.

Fókuszbantermészetvédelemélhető élet

Ajánljuk még