2024.04.20, Szombat

Uniós kezdeményezés indult az európai nemzetiségek megvédéséért

pestpilis.hu

2017.11.02. 08:17

Az európai sokszínűség megőrzését célzó beadvány mögé a magyar parlament is beállt. Egymillió aláírás kell a Minority Safepack sikeréhez.

Hirdetés

A magyar országgyűlés kinyilvánította, hogy az Európai Unió félmilliárdnyi lakosának egyhetedét kitevő őshonos nemzetiségek fennmaradását védendő alapértéknek tekinti – olvasható a Magyar Közlöny keddi számában.

A határozatból kiderül, a nemzetiségek sajátos nyelvi és kulturális gazdagságáért az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nyújtott be az Európai Bizottsághoz kezdeményezést. A „Minority SafePack – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért” elnevezésű beadvány célja

az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme, továbbá a földrészünk nyelvi és kulturális sokféleségének megőrzésére vonatkozó uniós jogszabályi háttér megalkotása.

A jogalkotási program további kimondott célja, hogy az őshonos európai nemzetiségek a jövőben is a szülőföldjükön boldogulhassanak. A most megjelent határozat szerint a program

  • a regionális és kisebbségi nyelvek,
  • az oktatás és a kultúra,
  • a regionális politika,
  • a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, valamint
  • a regionális (állami) támogatás terén sürget szakpolitikai intézkedéseket.

A most megjelent országgyűlési határozat arra bátorítja „a hazai magyar és a nemzetiségekhez tartozó polgárokat, a külhoni magyar nemzetrészek tagjait, hogy aláírásukkal támogassák a Minority SafePack kezdeményezést".

FókuszbannemzetiségmagyarságEurópai Unió

Ajánljuk még