2024.03.29, Péntek

Háromszorosára nőtt a kistermelők száma Magyarországon

2017.12.13. 14:45

Amelyik településen ezt kezdeményezik, ott a helyi önkormányzatnak kötelező létrehoznia egy termelői piacot.

Hirdetés

„Körülbelül 300 termelői piac működik az országban, míg 2010 előtt a termelői piac gyakorlatilag nem is létezett” – idézte Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert az agrarszektor.hu. A politikus az M1 aktuális csatorna műsorában azt is elmondta, a tárca statisztikái szerint ma háromszor több kistermelő van, mint 2010-ben, és számuk meghaladja a 17 ezret.

A miniszter szerint a termelői piacok kialakítását a Vidékfejlesztési Program pályázata is ösztönözte. A Tanya program pedig támogatja a tanyán termelt áruk – például a kacsa- és a libamáj - piacra kerülését. Hangsúlyozta, a piacokon a kézműves termékek, az élelmiszer-különlegességek - mézek, húskészítmények, sajtok, pálinkák, borok – egyaránt megtalálhatók.

Hozzátette, ezek a vásárterek messze többet jelentenek egy piacnál: itt az eladó, a vevő, a szomszédok, a jóbarátok találkoznak, azaz ez egy közösségi tér is.

Ahogy azt korábban is megírtuk, a kormány kimondott célja, hogy minden településen legyen termelői piac. Ennek érdekében úgy módosították az önkormányzati törvényt, hogy ahol ilyen kezdeményezés van, ott az önkormányzatnak kötelező létrehoznia. Ehhez a szándékhoz 16 milliárdos program kapcsolódik, a piacok száma folyamatosan nő, de még van hová fejlődni, hisz egyelőre tizede a települések számának: mintegy 300 működik 2809 településen.

Fókuszbanőstermelőhelyi termékekélhető élet

Ajánljuk még