2024.03.28, Csütörtök

Dorombolás segítheti a vérnyomásunk szinten tartását

femina.hu

2018.01.19. 15:59

Többek közt az űrhajósbetegség gyógyulását is támogatja a macskák szeretetének kifejezőeszköze.

Hirdetés

Egyes sérülések és betegségek gyógyításában egyre nagyobb előszeretettel alkalmazzák a macska dorombolásával működő terápiát – derül ki a femina.hu összeállításából.


Mi mindenben segíthet?

A cikkből kiderül, a macskadorombolás hangja 25-150 Hz közötti frekvenciájú rezgés, ami nyugtató és gyógyító hatású. Nem véletlen, hogy a megfigyelések szerint

a macskák sérülései előbb gyógyulnak, és csontjaik is hamarabb forrnak be más állatokénál a dorombolásnak köszönhetően.

Az embereknél is van már arra példa, hogy segíti a gyógyulást a dorombolás. Hosszabb űrbéli küldetéseken tartózkodó űrhajósok esetében az ilyen frekvenciájú rezgéses kezelés abban segít, hogy a fenti csont- és izomveszteséget okozó körülmények hatásai kevésbé érvényesüljenek.

A dorombolás ugyanakkor stresszcsökkentő, segít optimális szinten tartani a vérnyomást, és enyhülést adhat nehézlégzés esetén. A dorombolás segítség a törött csontok összeforrásában és egyéb - például izom- és ízületi - sérülések gyógyulását is elősegíti. A macska társaságként is gyógyító hatású: terápiás állatként már bizonyított Alzheimer-kóros betegek mellett.


Miért és hogyan dorombolnak a macskák?

A dorombolást a gége ritmikus rezgése kelti. A macska agya üzen a rekeszizomnak, és a rekeszizom összehúzódik, megfékezve a levegő áramlását. Ezután elernyed, és engedi áramolni a levegőt, miközben a gége rezeg. Így képződik a doromboló hang. Mivel ilyenkor ideiglenesen elkülönülnek a hangszalagok, a macska levegővétel közben is tud folyamatosan dorombolni. Nemcsak a házi cica, de több nagymacska, így a puma és a gepárd is képes dorombolásra.

A macska részéről a dorombolás kényelemérzetének, szeretetének kifejezőeszköze, másfelől önnyugtató módszerként is alkalmazza, ha stresszesebb helyzetbe kerül. Ugyanakkor a kommunikáció eszköze is az állat számára. A macska dorombolásával a gazdi felé is kommunikál: elmondja, hogy jólesik neki a simogatás, jelzi jelenlétét, és kér is annak segítségével. A dorombolást olykor apró hangok is kísérik, a kiscicák már kétnaposan képesek rá.

Fókuszbanállattartásgyógyításmacskák

Ajánljuk még