2024.03.19, Kedd

Kutyákhoz hasonlóan viselkedhetnek a jövő robotjai

MTI

2018.01.17. 12:37

Az ELTE Etológiai Tanszékének munkatársai szerint ahhoz, hogy az emberek könnyebben elfogadják a környezetükben található robotokat, tervezésük során a kutyák viselkedését kell alapul venni.

Hirdetés

Habár a világban egyre nagyobb szerepet kapnak a robotok, az ELTE kutatói szerint sokunkban ellenérzést váltanak ki azok, amelyek az emberhez nagyon hasonlítanak. Ugyanakkor egyes jövőkutatók úgy vélik, hogy pár évtized múlva már mindenhol robotok fognak minket körülvenni - olvasható az ELTE közleményében.

Megoldást keresve a problémára az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai arra jutottak, hogy a robotok elfogadtatására tervezésük során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni. A tanszéken már korábban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve fejlesztettek egy olyan robotot, amely a kutya viselkedésén alapuló érzelmi megnyilvánulásokat mutatott, például csóválta az antennáját, amikor örült, és behúzta, amikor félt - számol be a kommünikében Miklósi Ádám, a tanszék vezetője.

A kutya több okból is ideális faj lehet a robotok viselkedésének modellezéséhez: a kutya és az ember nagyon jól tud kommunikálni egymással, a kutya élethosszig tartó kötődést alakít ki az emberekkel, az emberek pedig többnyire családtagként kezelik őt.

 

Milyen vonásokat kell a robotnak a kutyáktól „eltanulnia”?

Egy kérdőíves kutatásban az Etológia Tanszék munkatársai arról kérdeztek meg különböző korú embereket, hogy mit szeretnek a kutyájukban, illetve hogy általában véve miket tartanak a kutyák előnyös tulajdonságainak. Ebből kiderült, hogy a kutyák, szemben a robotokkal, hűségesek, ragaszkodóak, feltétel nélkül szeretnek, okosak, egyéniségük van és érzelmeket mutatnak.

„Ha elérjük, hogy a robotok jövőbeli felhasználói hasonló tulajdonságokat lássanak bele majdani robotjukba, akkor könnyebben tudják majd társként elfogadni őket az otthonaikban" - idézi a közlemény Konok Veronikát, a Computers in Human Behaviour című szakfolyóiratban megjelent publikáció első szerzőjét.

A kutatók arról is megkérdezték a kérdőíves válaszadókat, hogy szerintük miből látszik egy kutyán, hogy hűséges, okos, ragaszkodó. A válaszokból kiderült, hogy a legtöbb ember szerint a kutya mindezt farkcsóválással, testi kontaktussal, a gazda közelségének keresésével, és azzal fejezi ki, hogy mindig a gazdát részesíti előnyben más emberekkel szemben. Ezért jutottak arra a következtetésre, hogy ha ezekkel a tulajdonságokkal ruházzák fel a robotokat, akkor a felhasználók kedvelni fogják őket és hosszú távú kapcsolat alakul ki közöttük.

Gácsi Márta, a kutatás vezetője szerint ezzel ugyanakkor nem fogják a robotok átvenni a háziállatok helyét, csak az emberek és a robotok közti együttműködés válhat hatékonyabbá.

Fókuszbankutyaegyetemrobotok

Ajánljuk még