2024.03.29, Péntek

Alapvető arculatváltás következik a Blaha Lujza téren

MTI

2018.03.29. 13:19

1,8 milliárd forintot szán a főváros az egyik legforgalmasabb csomópontja felújítására, mely jövő év végére készülhet el.

Hirdetés

Várhatóan 2019 végére valósulhat meg a fővárosi Blaha Lujza tér rekonstrukciója – jelentette be Tarlós István főpolgármester szerdán. A fővárosi költségvetésben 1,8 milliárd forintot különítettek el a VIII. kerületi kereskedelmi és közlekedési csomópont rekonstrukciójára, és várhatóan még ebben az évben elvégzik a tervezési feladatokat.

A Blaha Lujza tér jelentős, alapvető arculatváltáson megy majd keresztül. A tervek szerint megszüntetik a téren a szervizutat, a parkolót, növelik a zöldterületet, felújítják az aluljárót, megtörténik a környező utcák forgalomtechnikai felülvizsgálata. Továbbá teljes körű akadálymentesítés is lesz - mondta el a főpolgármester, aki hangsúlyozta: az a cél, hogy a közterületi élet élvezhető helyszínévé váljon a Blaha Lujza tér. Megjegyezte, hogy hamarosan terítékre kerül az Orczy tér rekonstrukciója is.

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester elmondta, a kormány forrást biztosított arra, hogy a Corvin áruház alumínium borítását elbontsák és az áruház eredeti homlokzata megújuljon. Ez reményeik szerint a tér rekonstrukciójával egyidejűleg megtörténik majd. Azt mondta, naponta 200-300 ezer ember érinti közlekedése során a Blaha Lujza teret, amelynek felújításával egy régi adósságot törleszt a főváros és a kerület.

Tarlós István főpolgármester (j) és Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában tartott sajtótájékoztatón.

A tervezésnél nagy hangsúlyt kap, hogy a rekonstrukció alatt a villamosok zavartalanul közlekedhessenek és a metróállomás használható legyen. Továbbá a tervek szerint a keresztirányú forgalom is zavartalan marad, az átmenő gépjárműforgalmat maximum részlegesen korlátozhatják majd.

Galéria

FókuszbanközterekJózsefváros