2024.04.24, Szerda

Egy jó hajrával összegyűlhet az összmagyarságot segítő egymillió aláírás!

mti, pestpilis.hu

2018.03.27. 14:19

Már csak 25 ezer aláírás hiányzik az európai őshonos nemzeteket védő uniós beadványhoz. Egy hetünk maradt: az aláírás mindössze két perc a világhálón, mutatjuk, hogyan lehet megtenni.

Hirdetés

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden felhívásban buzdította a magyarságot az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority SafePack aláírására. A politikus emlékeztetett, április 3-án zárul az aláírásgyűjtés, addig kell összegyűlnie egymillió aláírásnak, tehát egy hét maradt arra, hogy megszülessen a hiányzó 25 ezer támogató kézjegy.  Az aláírásgyűjtés két feltétele közül az egyik már sikeresen teljesült, ugyanis összegyűlt hét uniós tagállamban a minimális szavazatszám.

Az aláírásunkat a világhálón erre a felületre kattintva tudjuk leadni, mindössze négy adatot kell megadnunk (ország, személyi okmányunk száma, név, állampolgárság), ami villámgyorsan elvégezhető.


Állj ki a magyar közösségekért!

Kelemen Hunor úgy fogalmazott, a feladat nem kevesebb, mint a magyar közösség vissza nem térő lehetőségére emlékeztetni családtagokat, barátokat és ismerősöket.

A beadvány kezdeményezői az alábbi levélben érzékeltették az elérni kívánt célt.

Kedves Európa!

Mi, magyarok és a kisebbségben élő magyar közösségek, hozzád tartozunk. Kultúránkkal gazdagítunk, hagyományainkkal színesebbé teszünk téged. Most rajtad a sor: állj ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

Olyan Európát akarunk, ahol a nemzeti közösségek szabadon használhatják anyanyelvüket, szabadon rendelkezhetnek iskoláikról, és ahol nem hátráltatják a nemzeti régiók gazdasági megerősödését.

Egyenlő bánásmódot akarunk az őshonos nemzeti kisebbségeknek, mert ők is teljes jogú polgáraid!


Milyen területeken sürgetnek intézkedéseket?

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, az egymillió aláírás az európai sokszínűségért” elnevezésű beadvány célja a földrészünk nyelvi és kulturális sokféleségének megőrzésére vonatkozó uniós jogszabályi háttér megalkotása. További kimondott cél, hogy az őshonos európai nemzetiségek a jövőben is a szülőföldjükön boldogulhassanak. A program

  • a regionális és kisebbségi nyelvek,
  • az oktatás és a kultúra,
  • a regionális politika,
  • a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom,
  • valamint a regionális (állami) támogatás terén

sürget szakpolitikai intézkedéseket.

FókuszbannemzetiségmagyarságEurópai Unió

Ajánljuk még