2024.03.28, Csütörtök

367 féle hazai madarat lehet felismerni ezzel az applikációval

mme.hu

2018.04.06. 10:21

Előbb szűkíti a lehetséges kört, aztán egy madárfestő grafikáival, fajleírással és a madár hangjával is segíti a felismerést.

Hirdetés

Megjelent az Android és iOS rendszeren futó mobiltelefonos madárhatározó bővített változata. Az új alkalmazással már majdnem a teljes magyar madárfauna meghatározhatóvá válik: 417-ből 367 madár került be a rendszerbe a korábbi 157 faj helyett.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által készített madárhatározó első verziója 2016 tavaszán jelent meg.  Napok alatt rendkívül népszerűvé vált, napjainkig 77 300 letöltése volt.


Hogyan működik?

Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is működik.

Az egyes fajok adatlapján a határozást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti. Emellett megtalálható itt a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is. Az adatlapról internetes kapcsolattal tovább tudunk lépni az MME honlapjára, ahol a fajról bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is kapunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk.

Új funkció is segíti a határozást: a találati listában a madarak gyakoriság szerint jelennek meg, továbbá az adott évszakra nem jellemző fajokat külön jelzi az alkalmazás.


Hogyan érhető el?

Az alkalmazás 157 fajos alapverziója továbbra is ingyenesen elérhető, a most elkészült „haladó verzió” az MME tagjainak ingyenes és a nem tagoknak 1090 Ft. Az alkalmazásból származó bevételt a meglévő madár-, kétéltű- és hüllőhatározók fejlesztésére és új alkalmazások (például emlőshatározó) készítésére fordítja a két egyesület.

Frissítéshez vagy telepítéshez az androidos telefonnal ide kattintva érhető el az alkalmazás. Az iPhone-nal rendelkezők pedig itt érhetik el a madárhatározót.

FókuszbanMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettermészettelefonmadarak