2024.03.28, Csütörtök

Mind a kétmilliárd felhasználó érintett lehet a Facebook-botrányban

mti

2018.04.05. 10:27

Zuckerberg beismerte, hogy nagyot hibázott, de nem gondolkodik a lemondáson, állítása szerint az év végére 20 ezren fognak dolgozni az adatbiztonságon.

Hirdetés

Mark Zuckerberg újságíróknak tartott telefonkonferencián ismertette a Facebookot érintő botrány legújabb híreit. A közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója többek közt arról beszélt, hogy a több mint kétmilliárd felhasználó publikus adataihoz hozzájuthattak illetéktelenek anélkül, hogy konkrét jóváhagyást kaptak volna a felhasználótól. „Az alapján az aktivitás alapján, amit látunk, arra következtetünk, hogy a Facebookon regisztrált felhasználók publikus adatainak többségéhez hozzájuthattak.”


Senkit nem rúgtak ki

A cégvezető egyúttal felhívta a figyelmet az adatok sebezhetőségére és közölte, hogy személyesen felelős a történtekért. "Mi idealista és optimista vállalat vagyunk és az első évtizedben valójában csak azokra a jó dolgokra figyeltünk, amelyek az emberek összehozásából fakadnak" - fogalmazott Zuckerberg. Majd hozzátette: "most már világos, hogy nem figyeltünk eléggé a visszaélések megelőzésére és arra, hogy az emberek hogyan használhatják fel ártalmas célokra is ezeket az eszközöket".     

A tájékoztatón arra is kitért, hogy a korábban becsült 50 millió helyett 87 millió felhasználói profilt osztottak meg jogtalanul a Cambridge Analyticával. Mark Zuckerberg elmondta, nem rúgtak ki senkit a Facebooktól a Cambridge Analytica-botrány kapcsán, de elismerte, hogy nem tettek meg eleget annak érdekében, hogy megelőzzék a visszaéléseket. „Ez nagy hiba, az én hibám volt.”

A Cambridge Analytica pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról.     


Folyamatos tájékoztatás az adatvédelemről

A Facebooknak 2,13 milliárd havonta aktív felhasználója volt a tavalyi negyedik negyedévben, a naponta aktív felhasználók száma 1,4 milliárd. A Facebook "biztonságosabbá tétele" egy több éves folyamat, Zuckerberg szerint nem lesz gyorsan helyrehozva, tekintettel arra, hogy a Facebook mennyire komplex rendszer és hogy át kell gondolni az emberekkel való kapcsolatukat. Most 15 ezer fő dolgozik a Facebooknál az adatbiztonságon, ez 20 ezer lesz az év végére.

Mike Schroepfer, a Facebook technológiai vezetője közölte, hogy folyamatosan tájékoztatják a felhasználókat arról, hogy milyen változásokat tesznek az adatvédelem érdekében és korlátozzák a külsős alkalmazások hozzáférését.


Jobban meg kell magyarázni

Mark Zuckeberg az esetleges lemondását firtató újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyelőre nem gondolkodott ilyenben.

Állítása szerint nem adják el a felhasználókról gyűjtött adatokat, de elismerte, hogy felhasználják az információkat arra, hogy a hirdetők célzottabb hirdetéseket tudjanak kínálni. Szerinte jobban meg kell magyarázniuk a felhasználóknak, hogy milyen alapelvek alapján működnek és tudatosítani bennük, hogy a felhasználók saját döntése, hogy mit osztanak meg az ismerőseikkel.

Úgy fogalmazott, nem adja el a Facebook az adatokat, mert nem éri meg. Egy szolgáltatást kínálnak: összekapcsolják az embereket, akik információkat osztanak meg magukról, eközben hirdetéseket kapnak és így ingyenes lehet a szolgáltatás az egész világon.

FókuszbanFacebookközösségi média

Ajánljuk még