2024.04.20, Szombat

Megkapta méltó elismerését az Andrássy út mozgalmas múltú szállodája

magyarepitok.hu

2018.04.15. 07:01

A Market Zrt. által kialakított Hotel Moments teljes kihasználtsággal üzemel Budapest egyik legelőkelőbb helyszínén, s most a nívódíjat jelző tábla is felkerült rá.

Hirdetés

2016. március elsején nyílt meg az Andrássy úton a négycsillagos Hotel Moments, mely már a kezdetektől gyakorlatilag teljes kihasználtsággal üzemel. Hosszú út vezetett azonban idáig: a szálloda épületét 1880 és 1882 között báró Schossberger Henrik dohány-, gabona- és cukorkereskedő terveztette a hazai eklektikus építészet kiemelkedő alakjával, Feszty Adolffal, saját családja számára.

A palota a báró 1899-es halálával kikerült a család tulajdonából, és számos célra használták az évek során: itt működött Budapest első kinematográfja, de üzemelt itt vaskereskedés, életbiztosító, a Nemzeti Bank egy fiókja, majd a világháború után bérlakássá alakult és pusztulásnak indult az egész palota. Ez a tendencia egészen a közelmúltig folytatódott, udvarában még romkocsma – az Úri Muri – is üzemelt egy ideig.

A szomorú sorsot azonban méltatlannak találta a palotaépülethez a CD Hungary Ingatlanhasznosító, Forgalmazó és Szolgáltató Zrt., s a cég beruházásában és a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében hotelként születhetett újjá. A szálloda tervezője az Archikon Kft., a Market mellett pedig különösen fontos szerepet játszott három budapesti alvállalkozó is: a Filó és Társa Kft., a GILT-MORE Kft. és a Herling Restaurátor és Művészeti Stúdió Kft.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Keveredik benne a historikus és a modern

A 99 szobás hotel tavaly decemberben Középület / Kereskedelmi és vendéglátó építmény kategóriában kiérdemelte az Építőipari Nívódíjat, az ezt hirdető tábla csütörtökön került elhelyezésre, s ekkor adták át az elismerő okleveleket az alvállalkozóknak is. Az eseményen Bajnok Sándor, a Market Zrt. műszaki igazgatója a szűk felvonulási területet, a forgalmas belvárosi környezetet, a műemlék jelleget és a helyszínen folyamatosan működő üzletet nevezte meg az építkezés fő kihívásaiként. Hozzátette, hogy különösen sok szereplőt kellett koordinálni, s mind nagyon büszkék az elkészült épületre.

A képre kattintva galéria nyílik!

A nívódíj bizottság korábbi részletezése szerint a szálloda egyszerre hordoz magában historikus magyar elemeket és modern építészeti megoldásokat, ami kifejezetten csábító a turisták számára a kedvező lokáció mellett. Belső udvara modern üvegtetővel került lefedésre, a bejáratnál és a lobbynál megőrizték a ház eredeti freskóit. Az art deco stílusú szobák izgalmas élményt nyújtanak a vendégek számára. A három utca által határolt telek szerencsés adottságainak köszönhetően praktikusan alakíthatták az alaprajzot: a szomszédos ház tűzfala mentén rendezték a kiszolgáló egységeket, míg a másik három utcára néző oldalon vendégszobákat tudtak kialakítani. A legfelső (tetőtéri) szinten helyezték el az elnöki lakosztályt, amelynek teraszáról a Bazilika kupolájára nyílik kilátás.

Galéria

FókuszbanMarket Építő Zrt.szállodaberuházásTerézvárosÉpítőipari Nívódíj