2024.04.19, Péntek

Szurkolói segítség is kellett az olaszverő gólhoz

mti, pestpilis.hu

2018.04.24. 08:36

Kétszer is hátrányból kerülve aratott bravúrgyőzelmet a magyar hokiválogatott a budapesti vb-n.

Hirdetés

A mieink a második fordulóban 3-2-re verték Olaszországot Budapest Sportarénában a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon. A 0-1-et és nyomasztó olasz fölényt hozó első harmad után a másodikban Sarauer egyenlített, az újabb olasz vezetésre pedig Vas János válaszolt. A záróharmad elején Sebők Balázs egy okos lövésessel látványosan kilőtte a bal felső sarkot, az előnyt pedig rendkívül magabiztos és fegyelmezett játékkal, rengeteg párharcot megnyerve megőrizte a hazai csapat.

fotó: MTI

A mieink két kör után egy vereséggel és egy győzelemmel állnak, a keddi szünnapjuk után a szlovénok ellen folytatják, csütörtökön a lengyelekkel játszanak. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda. A hatcsapatos budapesti vb-ről az első két helyezett jut fel az elitbe.


Az első harmadban a kapus tartotta meccsben a magyarokat

A siker után Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány a kapusmunkát emelte ki az MTI összeállítása szerint. "Néhány kisebb változtatást hajtottunk végre, hiszen az olaszok más hokit játszanak, mint a kazahok" - fogalmazott a szakember. - "Az első harmadban az ellenfél uralta a játékot, szinte csak egy csapat volt a jégen, Vay Ádám tartott minket mérkőzésben ekkor."

Vay és Pozsgai Tamás hárít el egy olasz támadást - fotó: MTI


Kifejtette, a második húsz percben csapata irányába dőltek el a kétesélyes szituációk, így tudtak előbb kétszer is egyenlíteni, majd a záró felvonásban a maguk javára billenteni a mérleg nyelvét. Kitért rá, a meccs alatt is változtatott, amikor hátrányba került együttese, míg a hajrában azokra a játékosokra helyezte a hangsúlyt, akik a védekezéshez is hozzá tudtak tenni.    


A szurkoláson az ellenfél is ámuldozott

"Hihetetlen volt a hangulat a csarnokban, a szurkolók elképesztő atmoszférát teremtettek, és a csapattal egymást hajszolták előre" - szögezte le az olasz szövetségi kapitány, Clayton Beddoes. Hozzátette, a végén remek védekezést mutatott be a házigazda, ennek köszönhetően tudta megőrizni előnyét.    

A harmadik magyar gólt szerző Sebők Balázs a mérkőzés után elmondta: "rettentő jó érzés" a győzelem, amire nagy szüksége volt a válogatottnak. "Viszont ahogyan a kazahok elleni vereséget, úgy ezt is gyorsan el kell felejteni, mert még három meccsünk van hátra" - hangsúlyozta a támadó. Kiemelte: gólját "nem a világ legjobb lövése" előzte meg, és alighanem a szurkolók segítségére is szükség volt, hogy az olasz kapuba került a korong.

"Van karakter a csapatban, egy erős válogatott ellen sikerült fordítanunk" –

nyilatkozta Sebők.    


Meló, szív és lelkület hozta a bravúrt

A második magyar gólt szerző Vas János szerint a csapat ugyanolyan jól játszott, mint vasárnap, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezúttal lőtt három gólt. "Tudtam, hogy ilyen játékkal kell jönnie a góloknak és a győzelemnek" - folytatta Vas. A csapatkapitány elmondta: külön öröm, hogy két harmadot is megnyert az együttes.    

Galló Vilmos szerint fárasztó volt a mérkőzés, és a csarnok meleg hőmérséklete ezúttal is sok plusz energiát vett ki belőlük. Elmondta, az első magyar gól nagyon fontos volt, mert "óriási lökést" adott a csapatnak. A nagy mezőnymunkát végző Nagy Krisztián kiemelte: a kazahoknál lényegesen agresszívabb ellenféllel szemben hasonló stílusú játékkal készültek, és tisztában vannak azzal, hogy a kiegyenlített erőviszonyok miatt "sok munka és egy kis szerencse" is kell ahhoz, hogy eldőljön egy összecsapás.    

"Sok melót, sok energiát tettünk bele ebbe a meccsbe" - mondta a védő Pozsgai Tamás. Kiemelte: a csapat játékosai "a szívüket és a lelküket" is beletették a mérkőzésbe, amelynek meglett az eredménye.

Fókuszbanjégkorongmagyar hokiválogatottBudapest Sportaréna

Ajánljuk még