2024.04.25, Csütörtök

Tanösvénnyel bővült egy civilek által megmentett Pest megyei élőhely

pestpilis.hu

2018.04.24. 14:49

A Sasfészek-tó kifolyási pontja rajta van a fokozottan védett, és ritkán előforduló vidra ökológiai folyosóján.

Hirdetés

Befejeződött a Páty közelében fekvő Sasfészek-tó körüli tanösvény kialakítása. A környék élővilága veszélyeztetettnek számít, egyebek mellett helyi civilek áldozatos munkájának köszönhető, hogy mostanáig fennmaradt vizes élőhelyként.

A képre kattintva galéria nyílik - fotók: Inpark

Az ösvény a mintegy négyhektáros tó északi és nyugati partján vonul végig interaktív tájékoztatók, pihenőkkel, pallóutakkal és madárlessel.

A helyi oltalom alatt álló terület számos védett madárfaj és vízi állat élőhelye. Érdekesség, hogy megfigyelések szerint a Sasfészek-tó kifolyási pontja (a tó vizét a Disznólápai-patak vezeti el) a ritkán előforduló, fokozottan védett európai vidra ökológiai folyosójának része. A vízi ragadozó bemutatásának emiatt külön edukációs táblát szenteltek.

A tó és környezetének revitalizálásáért az ipari ingatlanfejlesztő Inpark cégcsoport vállalt felelősséget, amikor 2016-ben megvásárolta az azóta több ütemben fejlesztett szomszédos ipari park területét. A projektet az ipari park nyereségéből finanszírozta az Inpark.

Az Inpark 2016 vége óta összesen 33 ezer négyzetméternyi logisztikai létesítményt fejlesztett a pátyi ipari parkban. Az M1 autópálya közvetlen közelében fekvő mintegy 42 hektáros terület 188 ezer négyzetméter ipari ingatlan kialakítására alkalmas.

Galéria

FókuszbantermészetPátytanösvénytermészetjárás

Ajánljuk még