2024.04.20, Szombat

Annyi acél, mint az Eiffel-toronyban: letették a Mol Campus alapkövét

magyarepitok.hu

2018.10.02. 15:34

Elindult az építkezés a MOL 120 méteres új központján

Hirdetés

Letették Dél-Budapest egyik meghatározó új épületének alapkövét kedden. A MOL közép-európai ambícióit hirdető 120 méter magas, 28 emeletes, 98 ezer négyzetméteres MOL Campus tervrajzait napra pontosan egy évvel ezelőtt, október 2-án mutatták be a nagyközönségnek.

A neves londoni Foster+Partners és a KINZO, illetve a magyar Finta Studios kollaborációjában megszületett tervek szerinti építkezésen jelenleg a részfalazási munkálatok zajlanak. Az első kivitelezési fázisra, a szerkezetkész állapot kivitelezésére novemberben fogják kiírni a tendert - mondta el lapunknak válaszolva Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója. Ezt követően később a belsőépítészeti és gépészeti ütemekre kerülhet majd sor.

 

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója (A képre kattintva galérria nyílik)

Hernádi Zsolt kifejtette: több száz magyar mérnök munkájával fog elkészülni az épület. Kiemelte: az innováció, a környezettudatosság és a zöld terek szerepe különösen fontos.

Jóval olcsóbb lett volna, ha egy ugyanekkora laposirodaházat építünk, de akkor nem lenne az irodák 90 százalékában természetes napsütés

- fejtette ki.

 

Tarlós István főpolgármer (b), Hernádi Zsolt (k)

Az új típusú építkezés új innovációkat is hoz hazánkba: ekkora méretekben nem alkalmaznak eddig feszített beton technológiát hazánkban - emelte ki Hernádi Zsolt. Hozzátette: az egész ház fűtési rendszere, klimatizálása, fényszabályozása mind innovatív technológiák segítségével valósul meg, melyk együttesen még nincsenek Magyarországon alkalmazásban.

 

Földmunkák a beruházás területén.

A fejlesztés során 200 ezer köbméternyi földet mozgatnak meg, 20 olimpiai úszómedencényi betont öntenek ki és annyi acélt használnak fel, mint amennyihez az Eiffel-torony építkezéséhez volt szükség.

 

800 milliárd forintot fektet be a MOL Magyarországon az elkövetkező években

A MOL a kivitelezés várható befejeztéig, 2021-ig 800 milliárd forintot tervez befektetni hazánkban. Ennek csupán egy töredéke lesz a Kopaszi-gát melletti irodaház költsége, azonban ez egyelőre nem nyilvános hiszen a kivitelezők pályáztatását ez befolyásolhatná - mondta el a vezérigazgató. Ez a szám viszont jól rámutat arra, hogy a MOL nemzetközi vállalatként is büszke magyar gyökereire. Ebből is fakadóan nem csupán a dolgozóiknak akarnak minél élhetőbb teret teremteni, hanem a főváros és az ország lakóinak is.

A 120 méter magas irodaház legfelső szintjén így tetőteraszt, az alatta levő két szinten pedig közösségi tereket alakítanak ki.

 

Új kaput kap a város

 

A szomszédban épülő BudaPart

A 120 méteres toronyház a Kopaszi-gátnál épül fel, Property Market Kft. BudaPart projektjéhez szervesen kapcsolódva. Az XI. kerület új 600 ezer négyzetméteres városnegyedének első üteme a Market generálkivitelezésében már épül. A magyar energiavállalat központja a BudaPart egyik fontos irodaháza, a jelenleg több szint magasra emelkedő BudaPart Gate szomszédságában épül fel. A két létesítmény együtt alkotja majd a Rákóczi híd budai hídfőjétől dél felé kiterjedő új városnegyed, és az az által jelentős részben meghatározott további fejlesztések kapuját.

A beruházásokhoz kapcsolódik a XI. kerület közlekedését jelentős mértékben fejlesztő fonódó 2-es villamosvonal építkezési terve is, mely Észak-Budával, a belvárossal és a teljes metróhálózattal összeköti majd a térséget.

 

Felülvizsgáhatják a 90 méteres építkezési korlátot

Tarlós István főpolgármester felszólalásában a régi hagyományok és a modern innovációk együttéléséről beszélt támogatóan. "Maradjunk hűek a tradícióhoz, tanuljunk a régin, keressük az újat (...) de fogadjuk nyílt szemmel az újból azt, ami jó” - idézte Hauszmann Alajost a városvezető.

 

 

A MOL székháza külsőségében is szimbolizálja a vállalatcsoport által elért sikereket

- mondta el és rámutatott: számos nyugat-európai városban épülnek hasonló, vagy még magasabb épületek.

A városvezető egy kérdésre válaszolva kifejtette: a hamarosan elfogadásra kerülő Budapest 2030 programban

a főváros a kormánnyal közösen felülvizsgálja a 90 méteres építésmagassági határ pontosságát, megalapozottságát, illetve azt is, hogy hol kell meghúzni ezt.

Az építészszakma vezetői közül sokaknak az a véleménye, hogy szükség van ilyen épületekre, azonban fontos, hogy ezek a megfelelően kijelölt helyszíneken épüljenek fel - mutatott rá Tarlós István, majd kifejtette: ezek a terek egyelőre nincsenek véglegesen kijelölve, egy kevésbé átpolitizált időszakban lehetséges lesz lehetséges egy értelmes beszélgetést folytatni majd erről.

irodaFókuszbanBudapestProperty Market Zrt.MOL CampusXI. kerület