2024.03.28, Csütörtök

A multik hozzánk öntik a gagyit: uniós ügy lesz belőle

magyaridok.hu, pestpilis.hu

2017.02.16. 16:07

Ugyanaz a levespor Ausztriában kétszer annyi húsgombócot kap, az odaát három sajttal készülő spagettialapot Magyarországon sajt nélkül árulják. Immár kutatási eredmények bizonyítják, amit eddig csak a külföldi magyarok történeteiből ismertünk!

Hirdetés

A magyarországi hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait – értesült a Magyar Idők a Földművelésügyi Minisztériumtól.


A szlovák felfedezést a magyar is alátámasztja

A szlovák agrártárca kedden tette közzé egy vizsgálat eredményét, miszerint a multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek.

A magyaridok.hu azt írja, a magyar oldalon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata is erre az eredményre jutott. A szlovák földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy az Európai Bizottság elé terjesztik az ügyet. A magyar agrár­tárca szerint is az érintett tagállamok összefogásával, uniós szinten kell kezelni a problémát. Az élelmiszer-minőség kettős mércéjével már az EU Mezőgazdasági és Halá­szati Tanácsának tavaly májusi ülésén is foglalkoztak, ahogy a visegrádi országok tavaly áprilisi találkozóján is felmerült a téma.

Igyanakkor Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország a visegrádi országokkal együtt már panaszt tett az Európai Bizottságnál és azt remélik, hogy a testület eljárást indít azon országokkal szemben, amelyek hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a nyugat-európai és közép-európai fogyasztók között.


Ezek a termékek buktak el a vizsgálatban

A magyaridok.hu részletesen leírja a Nébih 24 féle termékre elvégzett vizsgálatát. Ebből kiderül, az ostyás Manner édességeknél, a Nutella mogyorókrémjénél, a Nesquick kakaópornál vagy épp a Coca-Cola esetében is szembetűnő volt a különbség. De tejberizsnél, joghurtnál is kiderült az eltérés, a legszembetűnőbb különbség az instant leveseknél figyelhető meg. Az osztrák vásárló többek közt közel duplaannyi húsgombócot kap ugyanabban a termékben.

Egy spagettialap esetében ugyanakkor a magyar termék nem tartalmazott sajtot, miközben az osztrák mintában három­féle sajtot is talált a hatóság.