2024.04.25, Csütörtök

Jó hír a természetnek: beindult a lebomló műanyagok terjedése

agrarszektor.hu

2017.02.05. 11:53

A kukoricából készülő PLA-műanyagok ipari komposztálóban két hónap alatt lebomlanak. Egy hazai cég a magas minőségű PLA-alapanyag előállításához indított be 780 milliós kutatási projektet.

Hirdetés

Az agrarszektor.hu a kukorica iránti kereslet várható erősödéséről közölt tanulmányt. Az élelemként, állati takarmányként és bioetanol-alapanyagként is használt terménynek ugyanis nagy tempóban bővülhet a felhasználási köre a biológiailag lebomló műanyagok térhódításával.


Komlói-debreceni együttműködésben indult kutatás

A kukorica a hagyományos műanyagok alapanyagával a kőolajjal versenyzik, ám annál sokkal alacsonyabb költséggel előállítható. A végtermék pedig minimálisan terheli a környezetet, hiszen a PLA (a polylactic acid vagyis a politejsav) alapú műanyagok ipari komposztálóban, megfelelő hő- és nedvességviszonyok, illetve speciális baktériumtenyészetek alkalmazása mellett két hónap alatt lebomlanak, vagy teljes egészében újrahasznosíthatók.

„Nálunk is megvannak a lehetőségek, bár Magyarország várhatóan nem lesz PLA-nagyhatalom az 1,2 millió hektáros termőterületével” – véli Rajnai Norbert, a RÁK Antenna Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A komlói cég a közelmúltban indított egy 780 millió forintos (60%-ban uniós forrásból finanszírozott) kutatás-fejlesztési projektet a debreceni Plastic-Form Kft.-vel együttműködve, azzal a céllal, hogy az ipari felhasználási és minőségi követelményeknek megfelelő, biológiailag lebomló műanyagok feldolgozásához fejlesszenek ki technológiát.


Nemcsak zöld, a minősége is kiválló

Rajnai Norberték elsősorban arra törekednek, hogy a 2018 októberében záruló projekt révén másfél év múlva ipari felhasználásra (fröccsöntésre) alkalmas, magas minőségű PLA-alapanyag előállításának receptje legyen a kezükben. A know-how továbbadásával aztán maguk is hozzájárulhatnak a környezeti terhelés, például az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A kukoricán kívül egy sor más növényből (dió, cukornád stb.) is készülhet bioműanyag, de Magyarországon a kukorica a legkönnyebben és legnagyobb mennyiségben elérhető. Ráadásul kiváló minőségű PLA-alapanyag állítható elő belőle, amelyből megfelelően hő-, fény- és ütésálló, kevésbé törékeny, habosítható, festhető műanyag készíthető.


Az ipart is gyökeresen átalakíthatja

Magyarországi gyár felállítását egyelőre senki sem tervezi, a hírek szerint a közelünkben Oroszországban építenek olyan üzemet, ahol majd PLA-val dolgoznak. Amerikában, Kínában, a Távol-Keleten a technológia sokkal elterjedtebb, a Ford Motor Company például már az 1940-es években használt szójaalapú műanyagokat a személyautóiban.

A bioműanyagok előreláthatólag nemcsak az alapanyagul szolgáló növények iránti keresletet élénkíthetik, de az ipart is forradalmasíthatják a cikk szerint, mely teljes terjedelmében itt olvasható

Gazdaságkutatászöld megoldásokbioműanyag