2024.03.29, Péntek

Megtelepedett Magyarországon a félcsövet használó madár

mme.hu

2017.08.23. 14:52

A vörhenyes fecskének egy csonka család által sikerült megvetnie a lábát hazánkban.

Hirdetés

Idén nyáron új madárfaj telepedett meg Magyarországon: a vörhenyes fecske fészkelését Balatonfüreden figyelték meg. A fészekből három fióka repült ki. A helyszíni megfigyeléskor a madarászok előtt eddig nem ismert, korábbi évekből származó fészek is előkerült.

A sokszinuvidek.hu a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületre hivatkozva írta meg, hogy a füsti fecskékre emlékeztető madarat május 5-én, a Grand Anna Hotel közelében fedezték fel. Július 5-én már négy repülő madarat: három fiatalt és egy felnőtt példányt láttak a madarászok. A sikeres költés azért is számít különlegesnek, mert az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiókák etetése a magára maradt madárra hárult.

2018 érdekes madártani eseménye lesz annak kiderítése, hogy a vörhenyes fecske visszatér-e a balatoni fészkelőhelyre.

Az elsősorban Ázsiában, de Afrikában és Európában is költő madár repülő rovarokra vadászik, sárgolyókból álló fészkét sziklafalak, épületek esőtől védett párkányzata alá építi. Utóbbi könnyen elkülöníthető a hazai fajokétól, zárt, molnárfecskeszerű fészkének bejáratához ugyanis hosszú félcsövet tapaszt.

Kontinensünkön a Földközi-tenger partvidéki régiójában, Spanyolország, Portugália és a Balkán országainak belső területein fészkel.

Fókuszbantermészet

Ajánljuk még