2024.04.25, Csütörtök

Ezt a sokmilliárd forintot nem kellene az államnál hagynunk

pestpilis.hu

2018.02.04. 19:22

Az év első hónapjaiban általában több tízezren felejtik el igénybe venni a családi kedvezményt.

Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben hívta fel a figyelmet a családi kedvezmények igénybevételének lehetőségére.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forintot, a kétgyerekes családoknak 35 ezer forintot, a harmadik gyermektől gyermekenként 33.000 forint adómegtakarítást jelent.

A családoknál maradó jelentős összeg ellenére a korábbi évek tapasztalata alapján több tízezren felejtenek el időben nyilatkozni. Míg tavaly áprilisában mintegy 791 ezer szülő érvényesített családi kedvezményt, addig idén januárban csak 729 ezer.


Nyolc év alatt 1900 milliárd forintnyi támogatás

A tájékoztatóból kiderül, érdemes minél korábban leadni az adóelőleg-nyilatkozot a munkáltatónál, mert a kifizető csak így tudja a februári fizetést a kedvezmény összegével növelten utalni. A januári adókedvezmény összege természetesen nem vész el, az majd 2019-ben az szja-bevallásban kérhető vissza.

Az Emmi közleménye azt írja, a 2011 óta bevezetett eszköz nyolc év alatt nagyjából 1900 milliárd forintnyi lehetőséget teremtett az adó és járulék kedvezményekkel a családoknak. A legnagyobb összeggel – közel 320 milliárd forinttal - idén számolhat a legális munkát végző 1,1 millió szülő, háromszázezer személynek pedig egy fillér adót sem kellett fizetnie.

Gazdaságcsaládszociális támogatásEmberi Erőforrások Minisztériuma