2024.03.28, Csütörtök
Korszerűbb alapanyagú 100 forintosokat hoznak forgalomba

Korszerűbb alapanyagú 100 forintosokat hoznak forgalomba

MTI

2019.09.30. 15:22

Az új érmék jövő májusban kerülhetnek a készpénzforgalomba.

Hirdetés

Korszerűbb fémötvözetre cseréli a 100 forintos érmék alapanyagát a Magyar Nemzeti Bank; az új érmék jövő májusban kerülhetnek a készpénzforgalomba, mellettük a jelenlegi 100 forintosok is használhatók lesznek.

Az érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei, például az átmérő és a vastagság nem változik, de acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet lesz az alapanyaguk.

A korszerűbb alapanyag az automaták stabilabb működése és az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt az MNB szerint.

Megjegyzik azt is, hogy a 100 forintosok jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, az érmegyártásban már csak elvétve alkalmazzák.

Az új alapanyagú érme október 1-től törvényes fizetőeszközzé válik, a jegybank azonban féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek; a készpénzforgalomban majd csak ezt követően, legkorábban 2020 májusában jelenhetnek meg a korszerűbb 100 forintosok. A forint érmékkel és bankjegyekkel kapcsolatos változásokról az MNB honlapján érhetők el információk. (https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme).

GazdasággazdaságMagyar Nemzeti Bankpénzügy