2024.04.26, Péntek

3 éve tart a barátság egy szentendrei és egy vajdasági iskola diákjai között

szentendre.hu

2016.12.01. 08:51

A határokon átívelő magyar barátságokat támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata, melynek keretében a szomszédos magyarlakta területekre kirándulhatnak a diákok, illetve fogadhatják ottani kortársaikat.

Hirdetés

A Váci Szakképzési Centrum Szentendrén található Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! pályázatban idén 2.060.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról. A program keretében 2010 óta megközelítőleg 100 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon. 2016-ban a programra 1,9 milliárd forint állt rendelkezésre.

A szentendrei intézmény partneriskolája a Vajdaságban, Óbecse városában található Közgazdasági Kereskedelmi Középiskola. Régi barátság köti össze a két iskolát, mivel már harmadik alkalommal találkoztak a Határtalanul! program keretében. Ebben az évben „Közös Nemzeti Kincseink” címmel rendezték meg a programokat, és az októberi nemzeti megemlékezésekhez kapcsolódtak a támogatásból finanszírozott utazások. Szentendréről 24 diák és három pedagógus október 6-án, az Aradi Vértanúk Napján látogatta meg a határon túli emlékhelyeket. Koszorút helyeztek el a Thán Károly szobornál Óbecsén, valamint Szabadkán, és ajándékokat adták át az óbecsei Lurkó Ház rászoruló lakóinak.

kép: szentendre.hu

Október 23-án, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján 24 óbecsei fiatal és három pedagógus érkezett Magyarországra. A háromnapos program keretén belül részt vettek az iskolai ünnepségen, végigjárták Szentendre 56-os forradalmi street-art kultúrpontjait és mécsest gyújtottak a névtelen hősök emlékére. Megtekintették Szentendre és a Skanzen nevezetességeit, kirándultak a Dunakanyarba és Budapestre.

A következő programban 2017. március 15-én fogadják a Székelyudvarhelyen működő Kós Károly Szakközépiskola tanulóit és tanárait.

SzentendreHelyiHatártalanul! program