2024.03.29, Péntek

Német nemzetiségi általános iskolát adtak át Diósdon

MTI

2017.03.26. 17:42

Egy korábbi irodaházat alakítottak át 500 millió forintból, hogy a növekvő lélekszámú városban legyen elég iskolai férőhely a gyerekek számára.

Hirdetés

Elkészült Diósdon az Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Bogó László, a jelentős arányban német nemzetiségűek által lakott Pest megyei település polgármestere kiemelte, hogy Diósd lélekszáma nemrég lépte át a tízezer fős határt, ami növekvő gyermekszámot is jelent, ezért vált szükségessé egy saját, új iskola létrehozása.

Az iskola épülete korábban a Tigáz egy irodaháza volt, amelyet átalakítottak. Az új épület 1600 négyzetméteres, abban kilenc nagy tanterem, három csoportszoba, egy nagy tanári szoba, valamint aula, étkező és melegítőkonyha található.

fotó: MTI

Az átalakítás 500 milliós beruházással valósult meg, ami a város költségvetésének hozzávetőlegesen az egyharmada. A Klebelsberg Központ 30 millió forint támogatást nyújtott az új iskola berendezési tárgyainak megvásárlásához.

Diósd költségvetésében minden, a város működtetéséhez nem szükséges összeget oktatási beruházásokra fordítottak. 140 milliós beruházással még januárban átadtak egy hatcsoportos óvodát, amelynek a létrejöttében az állam is segített egy 93 milliós pályázattal. A helyi kézilabda-szakosztály tao-forrást nyert el, ezért őszre egy az iskolához közel eső önkormányzati telken használatba vehető lesz a kézilabdacsarnok is.

Helyiúj iskolaépületnémetDiósd