2024.04.23, Kedd

Rabok építik a váci börtön új zárkáit

MTI

2017.03.14. 15:51

Százhúsz fogvatartott majdani elhelyezését teszi lehetővé az a bővítés, amit a rabok hajtanak végre Vácott. A munka a társadalmi reintegrációt is elősegíti.

Hirdetés

A Váci Fegyház és Börtön területén található korábbi tiszthelyettesképző iskola háromszintes épületét fogvatartottak építik át. Az új körlet várhatóan már decemberben százhúsz ember elhelyezését teszi majd lehetővé, amivel jelentősen csökken az intézet zsúfoltsága - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kedden.

A beruházás első üteme negyvennégy munkanap alatt készült el. A harminckét személyes új részleg berendezési tárgyainak többségét büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok gyártották. Az új körletrész kialakítása az Európa Tanács ajánlásának megfelelően, az európai börtönszabályok figyelembevételével történt.

Az építkezés második ütemében nyolcvannyolc személyes részleget alakítanak ki, ez a munka még zajlik, várhatóan decemberig tart. A BVOP közölte: a körleteken kívül egyebek mellett raktárhelyiségeket, irodákat, mosdókat, egészségügyi részleget, könyvtárt és tantermeket is kialakítanak. A csaknem háromezer négyzetméteres építkezésben tizenöt hónapon át napi hat és fél órában harminc fogvatartott vesz részt.

 

Az itt dolgozók építőipari OKJ-s képzést végeznek

Az építkezésen olyanok dolgoznak, akik az intézet által szervezett kétéves kőműves-hidegburkoló, valamint szobafestő-mázoló OKJ-s képzésben vesznek részt. A BVOP emlékeztetett arra, hogy a büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a fogvatartottak társadalmi beilleszkedésének elősegítése, ezért hasznosítható tudást igyekeznek adni nekik.

Tavaly év végén a foglalkoztatási arány - beleértve a munkáltatást, az oktatás és a szakképzést - meghaladta a 88 százalékot. A szakképzések főként olyan hiányszakmákban folynak, amelyekben később el lehet majd helyezkedni, a szakmák kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy illeszkedjenek az adott térség munkaerő-felvevő piacához.

VácHelyimunkaerőpiacbörtönszakmunkások