2024.03.28, Csütörtök

Eleven művészet egy skanzenné kövesülő kisvárosban?

MTI

2017.04.09. 19:32

Levitáció címmel nyílt meg Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János képzőművészek kiállítása szombaton a szentendrei MűvészetMalomban.

Hirdetés

Három olyan alkotó reflektál munkáival a szentendrei művészeti hagyományhoz fűződő viszonyára, akiknek a művészete - részben vagy egészben - itt teljesedett ki, de már nem kötődnek szorosan a városhoz - mondta Gulyás Gábor, a tárlat kurátora, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

Ez az állapot teszi lehetővé, hogy egyszerre lássák kívülről és belülről a helyet, reflexiójuk közvetlenül érinti saját alkotói pályájukat is - folytatta a szakember. Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János egymástól jelentősen eltérő művészi útkeresései az elmúlt évtizedekben több ponton keresztezték egymást, esetenként pedig együtt is haladtak, formai és szemléletbeli síkon egyaránt. E három út kapcsolódásaira épül a tárlat jobbára olyan új alkotások révén, amelyek erre az alkalomra készültek. A művek egytől egyig helyspecifikus installációk és videómunkák. A kiállítás témája a helyhez kötöttség és az attól való elszakadás, „a levitáció lehetősége” - mondta a kurátor.

Gulyás Gábor szerint a mostani tárlat - amely összesen 40 nagyszabású installációt tartalmaz - arra is választ keres, hogy miként lehet megjeleníteni anakronisztikus terekben progresszív művészeti hagyományt, és hogyan kapcsolódhat mindehhez a kortárs művészet. Vagy másképpen: hogyan fejezhet ki egy lassan skanzenné kövesülő kisváros eleven művészeti tartalmakat?

A szentendrei MűvészetMalom legújabb időszaki tárlata június 11-ig látható.

SzentendreHelyikiállításFerenczy Múzeum