2024.03.29, Péntek

2020-tól eltűnnek a hagyományos fényforrások

mti

2017.05.09. 16:24

A kínai-magyar LED-gyártó cég dunakeszi beruházása is erre a trendre igyekszik építeni.

Hirdetés

Tovább bővíti tavaly felavatott 16 ezer négyzetméteres közép-európai gyártóközpontját Dunakeszin a kínai-magyar Inesa Kft. A LED lámpatesteket gyártó vállalat 2016-ban irodákat, bemutatótermeket és egy 5600 négyzetméteres üzemcsarnokot hozott létre új központjában. Idén ezt kétmillió eurós beruházásban egy kutató-fejlesztő üzemmel egészíti ki a társaság.

A 70 azázalékban kínai, 30 százalékban magyar tulajdonban levő cég tájékoztatása szerint a tervek elfogadása után az üzemterület bővítése, és mérési eszközökkel való ellátása következik, az üzemet az év végére tervezik átadni. Az 51 alkalmazottat foglalkoztató cég ehhez kapcsolódóan új munkavállalókat is folyamatosan felvesz.


Az új projektekben már a LED dominál

Tóth Balázs, az INESA Europa regionális értékesítési igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményben részletezte a fejlesztés hátterét. Ebből kiderült, Európában, így Magyarországon is 2020-tól a szabályváltozásoknak köszönhetően a cserepiacokon eltűnnek a hagyományos fényforrások. Ekkortól várhatóan 100 százalékban a LED lesz a megoldás a világításra. A közlemény szerint a LED-es világítástechnikai megoldások elterjedése az új, lakossági beruházásokban több mint 50 százalékos, az új, közületi beruházásokban pedig 60 százalék feletti a LED felhasználás. Tóth Balázs beszámolt arról is, hogy a cég számos közvilágítás fejlesztési projektben vesz részt a régióban, amelyek megvalósulása 2018 és 2020 között várható.

A cég tájékoztatása szerint tavalyi árbevétele 3,4 milliárd forintot tett ki. Az INESA Europa Kft., mint a Shanghai Feilo Group nemzetközi részvénytársaság leányvállalata, Inesa és Sylvania márkanév alatt több mint húsz európai országot szolgál ki LED eszközökkel. A kínai INESA a világ egyik legnagyobb LED lámpatesteket gyártó vállalkozása, világszerte 7 ezer embert foglalkoztat.

DunakesziHelyiLED-lámpák