2024.04.23, Kedd

Nemtudom szilvalekvárral ehetjük a molnárkalácsot a kétnapos örökségünnepen

MTI

2017.05.31. 15:10

A Szentendrei Skanzen a hagyományos pünkösdi királyválasztás mellett számtalan színes programmal csalogat a hosszú hétvégén.

Hirdetés

Az idén 50 éves Szentendrei Skanzenben csaknem 30, szellemi kulturális örökséget őrző közösség mutatkozik be a Pünkösdi Örökség Ünnep keretében - közölték a szervezők. Angeli Adrienn sajtóreferens szerint vasárnap és hétfőn is zene, tánc, kézműves bemutatók és kirakodóvásár várja az érdeklődőket, akik részesei lehetnek az évszázados hagyományok közösségi kapcsolatokat teremtő erejének.

Novaji remélés, tradicionális dudazene, hajdúdorogi Krisztus-katonák és a magyarországi Mária-tisztelethez kapcsolódó hagyományok: a nemzeti jegyzékbe 2016-ban felkerült szellemi kulturális örökségeink mind láthatók lesznek.

A pünkösdi királyválasztás és királynéjárás szokása mellett bepillanthatnak az érdeklődők az egri fertálymesterség titkaiba, a kékfestés tudományát nagykőrösi, a gyékényszövés technikáját pedig tápéi mesterektől leshetik el. Kiderül, hogyan varrják leheletfinom cérnából a halasi csipkét és megleshető lesz a bajai halászlé és a karcagi birkapörkölt készítésének fortélya is. Megkóstolható a "Nemtudom" szilvából készülő szatmári szilvalekvár és a borsodnádasdi molnárkalács, ami valójában egy ostyafajta.

Selmecbányai diákok víg nótákat fognak énekelni és a látogatók megtudhatják, hogy a Kossuth-kultusznak milyen különleges hagyománya alakult ki Cegléden. A szentendrei pünkösdi rendezvények részletes programja a skanzen.hu oldalon olvasható.

SzentendreHelyiSkanzenhagyományőrzéspünkösd