2024.03.29, Péntek

Ingyen tyúkokkal fejlesztik Érd hulladékgazdálkodását

erdioldal.hu

2017.06.04. 08:56

Aki beszáll a programba, igazi tojáshoz jut, közben hasznosítja a háztartásban keletkező szerves hulladékot.

Hirdetés

A 80-as évek Magyarországán még teljesen általános volt a kisebb településeken, illetve a külvárosokban a baromfi és a konyhakert tartása. Ez azonban egy-két évtized alatt kiveszett, az egészséges háztáji termékeket sok családnál felváltotta a nagyáruházakban vásárolt, jóval gyengébb minőségű élelmiszer. Az utóbbi években országszerte indultak a helyi, természetbarát megoldások felé visszavezető kezdeményezések, ezek egyik példája az érdi önkormányzat programja.

A program hátterét a Pest megyei település állattartási rendelete adja, mely lehetővé teszi, hogy a kertes családi házas övezetekben a lakók tyúkokat tartsanak. Ezt kihasználva az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. elindította a “Tyúkokkal a környezetvédelemért” című programját. A cél az, hogy hasznosítsák a háztartásokban keletkező biológiailag lebomló hulladékot. A programban a lakók igénylése alapján ingyen 3-5 db tyúkot helyeznek ki a háztartásokba.

A kezdeményezésben részt vevők az állatokat konyhai és a zöldhulladékon tartják, aminek két haszna is van. Egyrészt egy-egy tyúk évente 30 kilogramm hulladékot fogyaszt el, másrészt házi minőségű, jó ízű, és jóval nagyobb tápanyagtartalmú tojásokkal látja el a családokat, mint amiket a keltetőben termelnek.

A június 1-én megnyílt programban a pályázók azt vállalják, hogy jó gazdaként egy éven keresztül gondoskodnak az állatok tartásáról, egy év elteltével pedig szabadon rendelkezhetnek a jószágokról. A pályázóknak meg kell ismerniük a tartási feltételeket, vállalniuk kell, hogy nem tesznek zöldhulladékot a kukába, biztosítják az ellenőrzési lehetőséget. Jelentkezni az ÉTH Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatánál lehet a 23/522 600 telefonszámon vagy az [email protected] címen.

ÉrdHelyiélhető élet