2024.03.29, Péntek

Újbuda óvodafejlesztéssel válaszol a gyerekszám növekedésére

orientpress.hu

2017.06.14. 15:19

Felújítás és bővítés is lesz a programban, az óvodák és rendelők fejlesztésébe a most épülő lakóparkok beruházóit is megpróbálják bevonni.

Hirdetés

Átfogó programot indítottak Újbuda óvodáinak fejlesztésére. A Rádió Orientnek Molnár László, a XI. kerület alpolgármestere számolt be a részletekről.


Idén 750 milliót tudnak ráfordítani

A program egyik projektjében négy óvoda újul meg az idén energetikailag, szigetelést és napelemeket kapva. Ennek kivitelezéséhez 250 millió forintot nyert pályázati úton Újbuda.

Egy másik beruházás a gazdagréti óvodát érinti, ahol nemcsak felújítást, hanem bővítést is terveznek: 116 férőhellyel növekszik majd az intézmény befogadóképessége. Ehhez a beruházáshoz 500 millió forint támogatást kap a kormánytól a kerület. Itt folyamatban van a közbeszerzési eljárás, az új szárny építése szeptemberben indul, a tervek szerint 2018 szeptemberétől fogadja a gyermekeket az óvoda.


A megfelelő humánifrastruktúra a beruházónak is megéri

A programot a politikus azzal indokolta, hogy a kerületben ellentétben az országos tendenciákkal évek óta növekszik a gyermeklétszám. Ráadásul a kerület több óvodája még a helyi lakótelepekkel együtt épült 30-40 éve, nincs túl jó állapotban. Különösen problémás terület a Gellérthegy és környéke, ott nagyon kevés a férőhely, viszont fizikailag már nem nagyon tudnak hol fejleszteni, mert ott nincsenek üres telkek.

Molnár László azt is kifejtette, arra törekednek, hogy a kerületben zajló lakóparképítéshez hozzá tudják kapcsolni az óvodafejlesztést. „Célunk, hogy ne csak szimplán lakóparkok épüljenek, hanem az azokhoz szükséges bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő, védőnői szolgálat is a lakók rendelkezésére álljon.” Ennek biztosítására az új lakóparkok beruházóival több szerződést is sikerült megkötniük. "Szerencsére a beruházók tudják, ha egy lakóparkhoz megfelelő humáninfrastruktúra is párosul, akkor lényegesebben könnyebben fogják tudni eladni az ingatlanokat."

HelyióvodafejlesztésÚjbuda