2024.03.28, Csütörtök

Várkastélyként hasznosítják újra a PET-palackokat a hegyvidéki óvodások

hegyvidek.hu

2017.06.05. 20:43

Egy újrahasznosított műanyag építőanyagból, a pillekőből alkotnak köztéri bútorokat a XII. kerületi gyerekek, készítéséhez maguk gyűjtik össze a palackokat is.

Hirdetés

Antal Csaba formatervező öt év alatt fejlesztette ki a pillekő nevű építőanyagot, amely újrahasznosított PET-palackokból készül, bevonatát pedig kézzel tapasztott ásványi keverék adja, így rövid idő alatt betonkeménységűvé szilárdul. A tervező 2006 óta rendszeresen épít óvodásokkal, iskolásokkal és felnőtt önkéntesekkel köztéri bútorokat, illetve különféle színes, organikus térelemeket. Az elmúlt tizenegy évben országszerte több mint kilencszáz mű készült el pillekőből közel tízezer gyermek és felnőtt bevonásával, megközelítőleg százezer darab PET-palack újrafelhasználásával. A hetekben a Hegyvidéki Önkormányzat is elindította a Pillekő-programot a XII. kerületi óvodákban.

A program kreatív eszközökkel segíti annak megértését, miért fontos a hulladékok újrahasznosítása. A keretében zajló foglalkozásoknak jelenleg négy óvoda biztosít teret, a többi önkormányzati fenntartású intézményben ősszel indulhat el az alkotómunka. Az első óvodák egyike volt a Mesevár, ahol a csoportok egy kis várkastélyt építettek pillekőből, majd ezt festették be pöttyökkel, csillagokkal és más mintákkal.

„A mostani projekt teljes mértékben kapcsolódik a pedagógiai programunkhoz, amely az egészséges életmód alakítása mellett nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre. Zöld óvodaként valljuk, hogy kisgyermekkorban szükséges megalapoznunk azokat az érzelmeket, szokásokat, magatartásformákat, amelyek a későbbiekben alapjai lehetnek a környezettudatos viselkedésnek” – ismertette a pedagógiai célokat Bátyai Éva, a Mesevár Óvoda vezetője.

 

Hamarosan sárkánnyal egészül ki a vár

Az intézményvezető arról számolt be, hogy több mint egy hónapos felkészülés előzte meg a közös munkát. Először bemutatták a Pillekő-programot a gyerekeknek és a szülőknek, ezt követően pedig elkezdték gyűjteni a PET-palackokat. A legnagyobb élményt az óvodások számára természetesen maga a vár megépítése jelentette, amiben az összes csoport részt vett. Ezt ősszel egy sárkánnyal egészítenék ki.

 

A felmérések szerint Magyarországon évente több mint másfél milliárd darab PET-palack kerül forgalomba, ami körülbelül 60 ezer tonna műanyaghulladékkal jár együtt. Ebből mintegy 14 ezer tonnát hasznosítanak újra, ami az éves kibocsátás alig negyede. A többi a kijelölt hulladéklerakókba vagy égetőművekbe kerül, rosszabb esetben pedig illegális lerakóhelyeken és az utak mentén eldobálva csúfítja környezetünket, akár évszázadokig: ha nem szedik össze, az ott is marad 450-500 évig, ennyi ugyanis a PET-palackok lebomlási ideje.

 

HelyióvodaHegyvidékkörnyezetbarát