2024.04.19, Péntek

Kilátóval és szökőkúttal épül meg Sashalom látványos új parkja

MTI, kozbeszerzes.hu

2017.07.05. 12:52

Budapest XVI. kerületében őszre készül el a 12 ezer négyzetméteres Reformátorok tere, ahol a parkosított részek között sétányok és kávézó is helyet kapnak.

Hirdetés

A reformáció 500-ik évfordulójához kapcsolódik a XVI. kerület Sashalom utca - Homokdomb utca - Rákóczi út által határolt részén épülő Reformátorok terének építése, melynek alapkövét kedden helyezte el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A tervek szerint október végére elkészülő 12.000 négyzetméteres parkot 336,5 millió forintból valósítják meg. A területen egy 17 méter magas acélszerkezetes kilátót emelnek, 80 négyzetméteres kávézót építenek 30 négyzetméteres terasszal, valamint sétáló utakat és parkolókat alakítanak ki. A kilátót a tér Gellért-heggyel azonos tengerszint feletti magassága indokolja.

A Közbeszerzési Értesítőben májusban megjelent tájékoztatás szerint a kivitelezés első ütemét a Reformáció Konzorcium nyerte el, melynek tagjai három isaszegi cég, az Everling Városépítő Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Everling Viráglabor Kft. és a Ferrovas Kft.

A tér közepére R. Törley Mária tervei alapján egy három méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút kerül, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik a víz, a medencéhez pedig három körbefutó lépcső vezet. A kútkáva oldalára a reformátorok legfontosabb gondolatait vésik, a kutat padok veszik körbe. A kút mellett a két egyházalapító, Luther Márton és Kálvin János, valamint Bocskai István szobra áll majd.

 

A kerületiek már tíz éve szeretnék hasznosítani a sashalmi helyszínt

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester felidézte: az elmúlt tíz évben sokféle ötlet megfogalmazódott a sashalmi terület hasznosításáról, voltak akik lakóházakat, mások közintézményt szerettek volna itt látni. Szerinte jó döntés született azzal, hogy nem építik be a területet, hanem olyan térré alakítják, ahová bárki eljöhet pihenni, elmélkedni saját életéről, hitéről.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta: Magyarországon és a Kárpát-medencében is egyedülálló reformációs emlékhely és szabadidőpark készül, amellyel nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is gazdagodik a kerület.

Galéria

Helyiépítőipari cégekközparkSashalom