2024.04.25, Csütörtök

Össztűz zúdul a Pilisbe tervezett raliversenyre

inforadio.hu, turizmus

2017.08.24. 10:36

A dobogókői civilek után a kormányzat is jelezte nemtetszését a rali országos bajnokság Pilisbe tervezett fővárosi futamával kapcsolatban. A helyiek szerint a verseny épp a szarvasbőgést érinti majd, a szervezők szerint nem.

Hirdetés

A Földművelésügyi Minisztérium közleményt adott ki arról, hogy nem támogatja a jövő péntekre és szombatra kiírt viadalt. Az indoklásban az áll, a természetvédelmi területeket, érintő autóverseny komoly károkat okozhat a felbecsülhetetlen értékű növény- és állatvilágban. Ráadásul a verseny időpontjában, szeptember első hétvégéjén a pilisi hegységet több tízezer természetjáró, turista, vendég és látogató keresi fel, akiknek kikapcsolódását kifejezetten zavarhatja a rali verseny.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint a versennyel kapcsolatos útlezárások a közutak mellett várhatóan erdei utakat és pihenőhelyeket is érintenek. A Visegrád és Szentendre (Skanzen) közötti út szeptember 2-án reggel 6-tól este 10-ig, a Pilismarót – Hoffmann Panzió – Dobogókői elágazás út  közötti szakasz szeptember 2-án reggel 7-től este 8-ig lesz lezárva.


Nem akarják megakadályozni, csak normális keretek közé helyezni

A Dobogókőért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádióban nyilatkozva arra panaszkodott, hogy Dobogókő másfél napig az ország egyik feléből megközelíthetetlenné válik. „Se buszközlekedés, se autós, a szállodákba nem tudnak feljönni a vendégek, a kirándulókról nem is beszélve” - mondta Lőrincz László. "Ráadásul abban az időpontban már szarvasbőgés van. Nem megakadályozni szeretnénk a versenyt, csak normális keretek közé helyezni, hogy senkinek se sérüljenek az érdekei."

A raliverseny főszervezője az InfóRádiónak nyilatkozva úgy reagált, a futamok közötti félórás-háromnegyed órás szüneteket arra szokták használni, hogy aki célirányosan valahova megy, beengedik, és végigkísérik szirénás autóval. „Három buszjáratot érint szombaton a korlátozás, meg fogjuk oldani, hogy bejussanak valahogyan, mert működnie kell a közlekedésnek” – mondta Adamovics Márk. Hozzátette, a Pilisi Parkerdő Zrt.-től két útszakaszt béreltek ki. „Épp azért csak ennyit, hogy akik túrázni szeretnének azon a hétvégén, nekik is legyen helyük rá."

A főszervező megígérte, hogy még a verseny előtt egyeztet az útlezárások ellen tiltakozó alapítvány vezetőivel. Hozzátette, a rendezvény tízezer fizetővendéget jelent a dobogókői vállalkozásoknak, a szarvasbőgés pedig szerinte még nem kezdődik el.

HelyitermészetcivilekDobogókő