2024.03.19, Kedd

Fényképek alapján született újjá az Országház egyik legfontosabb terme

mti, magyarepitok.hu

2017.09.11. 13:02

A Delegációs Terem a második világháború előtti formáját nyerte vissza, a Parlament egyik legfontosabb, műemlék jellegű konferenciaterme újult meg.

Hirdetés

Rekonstruálták az Országház díszes üvegablakairól is híres Delegációs termét, különös figyelemmel arra, hogy a fennmaradt fényképek alapján újraalkossák a helyiség eredeti, második világháború előtti berendezését – mondta el Lukács József, az Országház főépítésze. Az 511 millió forintos projektet a Belvárosi Építő Kft., a MentArtis Kft. és a Terv-N Kft. által alkotta konzorcium nyerte el, ők végezték el a munkát mintegy 6 és fél hónap alatt.

A felújítást az indokolta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején a közös delegációk és miniszterek meghallgatására használt terem berendezését a második világháború után elbontották, illetve a termet a hetvenes évek óta nem korszerűsítették. A burkolatok, a nyílászárók is rossz állapotban voltak és az elektromos rendszer is elavult.

Freskó a Delegációs teremben (owl.hu)

A mostani teljeskörű felújítás során nemcsak a berendezést alkották újra, hanem restaurálták a fa mennyezetet, az ólomüveg ablakokat, a Dudits Andor által készített falképet, a bronz csillárokat, illetve megújultak a műmárvány felületek, az elektromos hálózat, a légtechnika és a hangosítás is. A kézi faragásoknál törekedtek az eredeti minőség megismétlésére.

A terem alapterülete 190 négyzetméter, ám a felújítás összesen 620 négyzetméteren történt, mert a munka a főemelet mellett érintette az alagsort, a karzatot és a padlást is.

Helyiépítőipari cégekBudapestműemlékfelújítás