2024.04.20, Szombat

A hegyvidéki óvodások már tudják, miért fontosak a méhek

hegyvidek.hu

2017.10.30. 15:34

Mézeskuckó-programot indított a XII. kerületi önkormányzat az általa fenntartott óvodákban: a nagycsoportosok játékos formában nyerhetnek betekintést a méhkolóniák különleges életébe.

Hirdetés

A kicsiknek a Táltos Óvoda Csikó tagóvodájában tartott bemutatóóráján megtanították például, hogy egy méhcsaládnak akár 60-70 ezer tagja is lehet, hogy a méhek csak védekezésből szúrnak, és a fullánk kiszakadásakor a rovar is elpusztul. A virágzó növények nektárját a mézgyomrukban, a virágport pedig a hátsó lábukon található dús szőrzeten szállítják, valamint vizet is gyűjtenek, hogy az általuk készített méz megfelelő sűrűségű legyen.

A Mézeskuckó foglalkozást vezető pedagógusok átbeszélték a gyerekekkel a méhek életmódjával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd interaktív játékokkal mélyítették el a frissen átadott ismeretanyagot. Az első állomáson egy papírból készített méh testrészeit állították össze az ovisok, míg a következőn méret alapján kellett különválasztani a dolgozókat, a heréket és az anyakirálynőt. A virágpor gyűjtését pecabotra lógatott méhfigurákkal játszották el, és az anyakirálynő szerepébe is beleélhették magukat: apró golyókat helyeztek csipesszel kis lukakba, így imitálva a lépsejtekbe történő peterakás műveletét.

fotó: hegyvidek.hu

 

A kóstoló sem maradt el

A mézfajták bemutatásához a Mézkamra elnevezésű, sudoku-szerű játék mellett kóstolóval is készültek a szervezők: ezúttal a hársméz, a selyemfűméz és a gesztenyeméz közötti ízbeli különbségeket fedezhették fel a kíváncsi nagycsoportosok.

„Az önkormányzat évről évre meghirdet speciális programokat, hogy ezekkel is hozzájáruljon az óvodákban zajló szakmai munka sikeréhez. A korábbiakban már voltak kezdeményezések, amelyek az egészséges táplálkozásra, illetve a környezettudatosságra való neveléshez nyújtottak segítséget az óvodapedagógusoknak. A most indult Mézeskuckó-program egyszerre szolgálja ezeket a nevelési célokat” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki maga is megtekintette a Csikó tagóvodában tartott bemutatóórát.

A foglalkozások mindegyik, az önkormányzat fenntartásában működő óvodába eljutnak a nevelési év során, így több mint háromszáz nagycsoportos figyelmét hívják fel a méhek által betöltött fontos szerepre.

HelyioktatásóvodásHegyvidékméhek