2024.03.29, Péntek

Idén is jelentős sikerre számít a Pest megyei gombatermesztő

MTI

2017.10.10. 14:53

Elsősorban exportra termel a Bio-Fungi, mely minden nyereségét a cég fejlesztésébe forgatja vissza.

Hirdetés

5-10 százalékos árbevétel-növekedést tervez erre az évre az egyik legjelentősebb magyar gombatermelő vállalkozás, a Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft. Mutsy Árpád, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy tavaly a vállalat árbevétele 10 százalékkal emelkedett és meghaladta a 8 milliárd forintot. Az idei növekedést a korábbiakhoz hasonlóan a folyamatos fejlesztés, a kapacitásbővítés és az új értékesítési lehetőségek feltárása, valamint a termékfejlesztés alapozza meg.

Az áporkai székhelyű, de Ócsán is telephellyel rendelkező Bio-Fungi 1991-es alapítása óta az összes nyereséget visszaforgatta. Emellett a 250 embert foglalkoztató vállalat folyamatosan javítja piaci alkalmazkodó képességét is. Az általa forgalmazott fehér és barna csiperkegomba, a Portobello gomba, a laskagomba, a sárga laskagomba és a déli tőkegomba 100 százaléka frisspiaci.

A cégcsoport két fő tevékenysége a gombakomposzt előállítása és a friss gomba termesztése. Évente mintegy 5000 tonna gombát forgalmaz, ebből 80 százalék az export, 20 százalék a belföldi eladás. Gombakomposztot 10 országba szállít a vállalat, többek között Ausztriába, Németországba, valamint Oroszországba és a környező államokba, a friss gombát pedig elsősorban Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában adják el.

 

Kevés gombát fogyasztunk, és keveset is termelünk

Mutsy Árpád elmondta: Magyarországon mintegy 25-28 ezer tonna gombát termesztenek, ennek mintegy 95 százaléka csiperkegomba, 5 százaléka laskagomba. Európában a gombatermesztés 1-1,2 millió tonna. Ennek 70 százaléka a frisspiacra kerül, 30 százaléka konzerv lesz. Az európai gombatermesztés mintegy 2 százalékát adja Magyarország.

Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente. A termelés növeléséhez technológiai váltásra, modern, felszíni gombaházak építésére lenne szükség. Ez 20-30 modern, 1000-2000 tonna éves kapacitású gombafarmot, vagy 5-10 3000-5000 tonna éves kapacitású gombafarm építését jelentené.

A fejlesztéshez mintegy 40 milliárd forintra lenne szükség, a beruházásokkal a magyar gombaipar kibocsátási volumene mintegy 60 ezer tonnára emelkedne, amivel elérné az unió gombatermesztésének 5 százalékát - mondta az ügyvezető igazgató.

HelyiélelmiszeriparGombaÓcsaÁporka