2024.04.19, Péntek

1300 ingyenes szén-monoxid riasztót osztanak ki az I. kerületben

mti

2017.11.27. 12:40

Évente 400 esetben riasztják a tűzoltókat és a mentőket az érzékszerveink száma felismerhetetlen szén-monoxid miatt, ami legalább 20 ember halálát okozza minden évben.

Hirdetés

Ezerháromszáz szén-monoxid-jelző készüléket vásárolt a budavári önkormányzat. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint önkormányzati lakások bérlőinek osztják ki az eszközöket.

Az önkormányzat munkatársai a következő hetekben személyesen viszik ki és üzemelik be a 11 millió forintos beruházással megvásárolt életmentő berendezéseket. A kerület emellett évente 60-70 millió forintot költ az önkormányzati tulajdonú lakások kéményeinek bélelésére, mivel fűtéskorszerűsítésnél ez ma már kötelező.

A közleményből kiderül, Magyarországon évente átlagosan 400 esetben riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez (mérgezés vagy legalábbis annak gyanúja miatt). Az ATV októberi beszámolója szerint évente legalább 20 ember hal meg emiatt Magyarországon.

A tökéletlen égés során keletkező szén-monoxid az emberi érzékszervek számára felismerhetetlen, színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél valamivel könnyebb, mérgező gáz.

Helyiéletmentésszén-monoxidBudaI. kerület