2024.04.19, Péntek

A Csatornázási Művek mentette meg az eltévedt hódokat

mti, pestpilis.hu

2017.11.07. 11:50

A rossz felé menekülő fővárosi hódokat egy időre elkábították, végül egy Duna-parti ártéri erdőben engedték őket szabadon.

Hirdetés

Két nagyméretű hódot mentettek ki épségben egy felújításra előkészített csatornából Budapesten - közölte Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) az MTI-vel kedden. 

Nemrég megkezdődött a ferencvárosi szivattyútelepről a Dunába vezető, nyolc méter mélyen húzódó záporvízcsatorna felújítása. A két csaknem 20 kilogrammos állat menekülni kezdett a munkazaj elől, ám rossz irányt választottak, ezért már nem tudtak önállóan eljutni a folyóig.

A szorult helyzetbe került védett állatokat a felújítást kivitelező Penta Általános Építő Kft. munkatársai fedezték fel. Az FCSM a Fővárosi Állat- és Növénykerttől, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától kért segítséget a hódok gyors és szakszerű kimenekítéséhez. 

A szinte teljesen víztelenített, sötét csatornába leereszkedő szakemberek rövid időre injekcióval kábították el a hódokat, majd zsákban biztonságban a felszínre húzták őket. Miután mindkettő egészségesnek bizonyult, a nemzeti park munkatársai elszállították, és egy Duna-parti ártéri erdőben visszaeresztették a természetbe az állatokat.

Régebben a Kárpát-medencében teljesen közönséges állatnak számított a hód, a túlzásba vitt vadászata miatt azonban 1865-re kipusztult. 1996 és 2008 között összesen 234 eurázsiai hódot engedtek szabadon Gemencen, a Hanságban, a Tisza mentén és a Drávánál. A visszatelepítés sikeres volt, ma becslések szerint több mint ezer hód él országszerte. Mára annyira hozzászoktak az ember közelségéhez, hogy a Dunán könnyen találkozhatunk velük, akár a lakott területeken is felbukkannak.

Galéria

Helyiállatvédelemtermészethódok