2024.04.26, Péntek

Natúrpark létesül Magyarország felfedezetlen tájegységén

pestpilis.hu

2017.11.25. 14:58

A Pest megyei Tápió-vidék ritkaságokban gazdag terület, mégis csak kevesen ismerik és látogatják kincseit.

Hirdetés

A tervek szerint jövő tavasszal létrejöhet Magyarország legújabb natúrparkja – derült ki a Földművelésügyi Minisztérium közleményéből. A projekt részleteiről Nagykátán a „Natúrpark a Tápió-vidéken” című konferencián esett szó, ahol kiderült, ez előzetes munkák már évek óta folynak. Jelenleg egy a szakmai háttértanulmány készítése zajlik, ennek alapján a földművelésügyi miniszter dönt majd a cím odaítéléséről.


Egy védett terület adja az alapot

A Budapesttől alig 40 km-re fekvő Tápió-vidék Magyarország legizgalmasabb, de legkevésbé felfedezett tájai közé tartozik. Egy természeti értékekben gazdag kistáj, számos védett növény- és állatfajjal (többek közt a magyaros zergevirággal) és sokszínű élőhelyekkel. Területéből 4500 hektár az országosan védett Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzethez tartozik. A terület jellege változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé.

A rendezvényen a tárca államtitkára, Czerván György elmondta, a natúrparkok alapvetően nem természetvédelmi egységek, sokkal inkább olyan, természeti és kulturális értékekben, látnivalókban gazdag kirándulóhelyek, amelyek az oda látogatók pihenését, kikapcsolódását szolgálják. Erre épülhet egy hálózat, amely a szállásadáson, vendéglátáson, turisztikai szolgáltatásokon keresztül megélhetést ad a helyben élőknek.


Nyugaton már 50 éve működik

A projektet irányító alapítvány honlapja szerint a natúrparkok a helyi közösségek együttműködéséről, összefogásáról szólnak, melyek meg akarják őrizni természeti, táji és kulturális örökségüket, miközben azokat az ott élő emberek érdekében hasznosítják is. Egy alulról jövő kezdeményezés, amelynek éppúgy részesei a helyi önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek, mint a helyi termelők és az itt élő emberek. Egy az egész tájra kiterjedő együttműködés a térség fenntartható fejlesztése érdekében.

Nyugat-Európában már több, mint 50 éve működnek natúrparkok a táj- és kulturális örökség védelem érdekében. Magyarországon egyelőre csak kilenc (pl. Írott-kő, Vértes, Cserhát) natúrpark működik, 2020-ra azonban már mintegy húsz ilyen terület létrehozását tervezik.

HelyitermészetTápió-mente