2024.03.29, Péntek

Újra élet költözik a 2007-ben bezárt Kandó-kollégiumba

ted.europa.eu, hulladekvadasz.hu

2017.11.09. 08:55

A nyolcezer négyzetméteres óbudai kollégiumot 1,3 milliárdos beruházásban rekonstruálják.

Hirdetés

Megújul az Óbudai Egyetem Bécsi úton található Kandó Kálmán Kollégiuma, mely egykor több mint ötszáz hallgatónak adott otthont, 2007 óta azonban üresen áll. A 8218 négyzetméteres, földszint + hét emelet kialakítású épület rekonstrukciójának első ütemére az egyetem a Laterex Építő Zrt.-vel kötött szerződést október 19-én, nettó 1 milliárd 353 millió forint értékben. A budapesti cégen kívül még két vállalattól érkezett ajánlat: a ZÁÉV Építőipari Zrt.-től és a West Hungária Bau Kft.-től.

A Laterexnek tervezési és kivitelezési feladata is van a szerződés szerint. A kivitelezés során a földszinten kiszolgáló helyiségeket, kondicionáló termet és könyvtárat, az első emeleten pedig irodákat és közösségi teret alakítanak ki. Beépítenek továbbá két új, 8 személy befogadására alkalmas akadálymentes felvonót is, valamint teljes egészében átépítik az épület eredeti homlokzatát, 240 új nyílászáróval.


Kedvezően változott a zajterhelés

A homlokzat felújításához kapcsolódóan érdekesség, hogy a közbeszerzési értesítő szerint a nyertes ajánlattevőnek felül kell vizsgálnia az épületakusztikai dokumentációt és a homlokzati elemek hanggátlási követelményeit is. Ennek az az oka, hogy a Bécsi út zajterhelése kedvező irányban változott a legutóbbi vizsgálat óta lezajlott villamospálya felújításnak és a forgalmi rend megváltozásának köszönhetően.

A III. kerületi kollégium 2-6. emeletének belső rekonstrukciója ebben az ütemben nem készül el. A két, illetve három ágyas szobák (összesen 405 ággyal) a 2. ütemben kerülnek kialakításra, saját fürdőszobával és közösségi helyiségekkel együtt.

Helyiépítőipari cégekLaterex Építő Zrt.Óbuda-Békásmegyerkollégiumfejlesztés