2024.04.23, Kedd

Felújítják a zsámbéki kastélyt

ted.europa.eu

2017.12.21. 11:48

A premontrei rend fenntartásában iskolaként működő Zichy-kastély rekonstrukciója és bővítése 1,72 milliárd forintból fejeződhet be.

Hirdetés

Befejeződik a Gödöllői Premontrei Perjelség használatában lévő zsámbéki Zichy-kastély felújítása. Egy októberi kormányhatározat alapján a 900 éves premontrei rend közel 10 milliárd forint támogatást kapott fejlesztéseire, ebből a keretből valósulhat meg ez a projekt is. Az 1,72 milliárd forint értékű kivitelezési szerződést a Gödöllői Premontrei Perjelség két céggel kötötte meg: a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Magyar Építő Zrt. a közbeszerzés nyertes ajánlattevői.

A kastélyban jelenleg a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működik. A felújítandó 3500 négyzetméteres oktatási épület egy közel 16 ezer négyzetméteres telken áll. Itt már korábban elkészült a nyugati szárny teljes szerkezetépítése, tetőfedése, külső nyílászárói. A jelen projekt során a nyugati szárny kortárs épületrésszel egészül majd ki. A szárny közepén udvarra vezető lépcső, mellette kis történeti bemutató terem készül. A kivitelezők feladata továbbá kiépíteni a teljes gépészeti és elektromos hálózatot, felépíteni a padlószerkezetek rétegeit. További feladat a falfelületek teljes befejezése, valamint a korlátok, lakatos szerkezetek, műkőelemek elhelyezése.

Már folyamatban van az elavult uszoda és tornatermi szárny bontása is. A felszabaduló területen tervezik az északi szárny megvalósítását, melynek földszintjén a tornatermi öltözők helyiségei, egy kis tornaterem, egy 400 fős melegítő konyha és menza kapnak helyet. Fölötte, az első emeleten készül el a szabvány kosárlabdapályát befogadó tornaterem lelátó galériával, kiszolgáló szertárral, tornatanári helyiséggel. A tornaterem melletti közlekedőt híd fogja összekötni a kápolnával, ezzel biztosított az épületegyüttes körüljárhatósága. Az eredeti épületből megmarad a kaput és szoborfülkét tartalmazó udvari falszakasz, melyet az új szerkezetek körbevesznek.

A terület régészeti lelőhelyként, az épület műemlékként nyilvántartott, ezért a talajszint alatti munkáknál régészeti felügyeletet kell biztosítani, a bontási munkáknál pedig nem lehet eltérni az engedélyezett tervtől.

HelyiMagyar Építő ZrtZsámbékkastélyfelújításFejér-B.Á.L. Zrt.