2024.03.29, Péntek

Okos kereszteződés segítheti az átkelőket Dunakeszin

dunakesziposzt.hu

2018.01.27. 09:00

Az érzékelős zebra villogó fénnyel jelzi majd az autósoknak, hogy valaki éppen áthalad az úton.

Hirdetés

Okoszebrát telepítenek Dunakeszin, a polgármesteri hivatal és a Penny Market között – számolt be a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén meghozott határozatról a dunakesziposzt.hu. A rendőrség tapasztalatai szerint a városi zebráknál alapvetően nem jellemzőek a balesetek, de ez alól kivételt képez az említett Fő úti zebra, ezért itt további figyelemfelkeltést javasolnak. Erre kínál megoldást az okoszebra, amelyre már van példa az országban, méghozzá Debrecenben.

A megoldás lényege, hogy az út két szélén beépített szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Ilyenkor az útburkolatba helyezett aktív LED-lámpák villogni kezdenek, figyelmeztetve az autósokat. A jelzés addig tart, ameddig a gyalogos át nem haladt az úttesten.

Dióssi Csaba polgármester hozzátette, hogy amennyiben beválik ez a fajta rendszer, akkor az önkormányzat szakemberekkel együtt megvizsgálja, hol indokolt még a városban ilyen jellegű gyalogátkelőhely kialakítása.

Mindeközben a megye más településein – az okoszebrák szélesebb elterjedéséig – egyelőre olcsóbb, zászlós módszerrel igyekeznek védeni magukat a biztonságukat féltő gyalogosok.

DunakesziHelyiközlekedésgyalogos közlekedésokostechnológia