2024.03.29, Péntek

Ifjúsági- és zarándokszállást adtak át Budajenőn

MTI

2018.02.06. 18:03

A szállás a magyarországi németek történetének is emléket állító Magtárban található, az épület felújítása egy harmadik és egy negyedik ütemben is folytatódni fog.

Hirdetés

Elkészült Budajenőn egy késő barokk stílusú műemléképület, a Magtár felújításának második üteme, amelynek keretében ifjúsági- és zarándokszállást alakítottak ki az épület első szintjén – jelentette be Budai István, Budajenő független polgármestere. A földszinten még az első ütemben kiállítóteret és rendezvénytermet építettek ki, valamint felújították a közműveket, a nyílászárókat és a homlokzatot.

A polgármester ismertette, hogy az első ütem összesen 72 millió forintba került, amiből az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 34 millió forintot, a Nemzeti Kulturális Alap pedig további 4 millió forint támogatást adott. A második ütem kivitelezése 92,5 millió forintba került, amit az Emmi 50 millió forinttal szintén támogatott.

fotó: MTI

A pénteki átadáson Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a helyi civilek összefogásával és a kormány támogatásával felújított Magtár a magyarországi németek kulturális és gazdasági történetének is emléket kíván állítani.

A felújítás tervezett harmadik ütemében a német nemzetiségi kultúra ápolásának fontos helyszíne lesz az épület második emelete, ahol egy állandó kiállítás fogja bemutatni a Kárpát-medencei nemzetiségek zarándoklásait. A negyedik ütemben megújul a magtár környezete, néhány éven belül pedig elkészülhet a németek meghurcoltatásait bemutató Elűzetés Háza is.

HelyiépületfelújításnémetszálláshelyBudajenő